donderdag 23 mei 2013

Wat nu ? Zwanger in je proeftijd


ontslaan tijdens proeftijd 300x200 Zwanger in je proeftijd

Afgelopen week werd ik gebeld door Angela. Zij vertelde dat ze sinds 10 maart 2013 in dienst is van organisatie x in de functie van accountmanager. Een functie voor 32 uren per week op basis van een arbeidsovereenkomst voor 1 jaar. In haar arbeidsovereenkomst is overeengekomen dat er een proeftijd geldt van 1 maand.

Zwanger in je proeftijd

Donderdag 28 maart heeft ze van de verloskundige bevestigd gekregen dat ze zwanger is. De eerste keer! Helemaal blij vertelde ze die middag in de wandelgangen op kantoor aan een directe collega dat ze zwanger is. Op dat moment loopt haar leidinggevende voorbij en kijkt verrast op en loopt door. Aan het einde van de middag krijgt ze van hem een mailtje met de uitnodiging voor een gesprek op vrijdag 29 maart 10 uur.

Ontslagen worden in je proeftijd omdat je zwanger bent

Die vrijdagochtend meldt ze zich om 10 bij haar leidinggevende. Hij begint het gesprek met felicitatie voor haar zwangerschap. Daarna stelt hij haar de vraag of ze al wist dat ze zwanger was op het moment dat ze haar arbeidsovereenkomst tekende. Totaal verbouwereerd is Angela. Voordat ze antwoord kan geven, deelt haar leidinggevende haar mede dat de wegen helaas gaan scheiden. Angela snapt het niet. Hoezo? Haar leidinggevende geeft aan dat ze het in de huidige markt niet kunnen permitteren om haar nu in te werken om vervolgens 4 maanden haar te moeten missen. De arbeidsovereenkomst wordt bij deze in de proeftijd opgezegd. Hij deelt haar mede dat hij dit per email aan haar zal bevestigen. Dit heeft hij vervolgens ook gedaan.

Discriminatieverbod

Angela geeft aan dat ze is vertrokken. Mij geeft ze aan dat ze weet dat werkgever en werknemer in de proeftijd zonder reden mogen opzeggen. Dus helaas.

Dit is niet correct. Tijdens de proeftijd gelden er geen opzegverboden, maar de discriminatieverboden gelden wel! De werkgever mag de arbeidsovereenkomst niet opzeggen in de proeftijd omdat de werkneemster zwanger is.

Maar wat nu dan te doen? Het advies in deze aan Angela is om haar werkgever schriftelijk aan te spreken en de vernietigbaarheid van het ontslag inroepen. Daarnaast aangeven dat ze beschikbaar is om haar arbeid weer te verrichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten