woensdag 15 mei 2013

Een STAR(R) in solliciteren.


Een advies wordt aan heel veel sollicitanten meegegeven. Gebruik de STAR methode bij het schrijven van je sollicitatiebrief en ook je CV. Maar het meest wordt het wel gebruikt tijdens het sollicitatiegesprek. Wat is het nu eigenlijk en hoe werkt het. Hier zullen wij beide vragen proberen te beantwoorden.

Waar staat STAR voor?

 S  Situatie Beschrijf hierin wat het probleem is bijv. boze klant of achterblijvende verkopen.
 T  Taak Taak jouw taak als leidinggevende is om klachten over je medewerkers te behandelen of opstellen plan om verkoop te stimuleren.
 A Actie Welke actie heb je ondernomen? Met boze klant even apart gaan zitten om deze tot rust te brengen door goed te luisteren. In het werkoverleg met de afdeling nieuwe verkoop actie te bespreken of opleidingsplan medewerkers opstellen.
 R Resultaat  Wat was het resultaat? boze klant ging tevreden weer weg omdat er naar hem geluisterd was. De verkopen stegen in 3 maanden tijd met meer dan 30%.
Soms wordt er nog wel een R toegevoegd. Dit staat voor Reflectie. Even terugkijken naar wat je geleerd hebt. Wij gebruiken de extra R niet.

Hoe werkt het nu in de Praktijk?

Je ziet een prachtige vacature staan in de krant of op internet. Je wilt daarop gaan solliciteren, dus ga je eerst je CV bekijken of deze geschikt is voor deze baan. In de vacature voor recruiter staan 4 competenties genoemd, proactief, ondernemend, klantgericht en teamspeler.
In je CV ga je je persoonlijk zodanig aanpassen dat deze competenties actief benoemd worden.
In je werkervaring ga je die taken die deze competenties bevatten verder benoemen naast de hoofdtaken van de functie. Proactief Als intercedente maakte ik al in april een plan welke klanten te benaderen voor de vakantieperiode en ging deze klanten ruim van te voren bezoeken. Ik zette daardoor 25 % meer uitzendkrachten weg gedurende de zomermaanden.
In je sollicitatiebrief benoem je deze 3 competenties ook met de STAR methode. Het voorbeeld proactief kun je hiervoor ook gebruiken.
Omdat in je sollicitatiebrief en CV de competenties al duidelijk beschreven zijn, zullen deze in het gesprek aan de orde komen. In je voorbereiding ga je natuurlijk thuis al oefenen met je familie of vrienden. Werk altijd meer voorbeelden geheel uit en zodanig dat je deze voorbeelden ook met enthousiasme kunt vertellen. Let daarbij ook op de non-verbale signalen naar de recruiter. Onderstreep je verhaal eventueel met je handen, ogen etc. Zelf vind ik het altijd leuk als sollicitanten een verhaal goed en enthousiast vertellen. Ook enige humor kan niet ontbreken.

bron:http://www.sollicitatielab.nl/tips/star-r-in-solliciteren/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten