woensdag 22 mei 2013

Wat zijn mijn rechten bij solliciteren?

Bij het solliciteren moet u, maar ook de werkgever zich aan regels houden. Bijvoorbeeld als het gaat over uw gezondheid. Of als u medisch gekeurd moet worden voor een functie.

In een sollicitatiebrief en cv uw gezondheid vermelden.

In uw sollicitatiebrief en cv hoeft u niets te vermelden over uw gezondheid. Heeft u een langere periode niet gewerkt door ziekte? Dan hoeft u dit niet uit te leggen. De werkgever kan wel vragen stellen over uw activiteiten tijdens deze periode. U kunt de  periode dat u ziek was minder laten opvallen door jaartallen in uw cv op te nemen in plaats van maanden.


Medische keuring voor een sollicitatie

Voor de meeste banen heeft u geen medische keuring nodig. Voor sommige functies is een goede gezondheidwel belangrijk. Bijvoorbeeld als er risico is voor uw veiligheid of die van anderen. Er is dan een medische keuring nodig. Deze keuring heet eenaanstellingskeuring.


Wat is de sollicitatiecode?



De 'Sollicitatiecode' geeft de spelregels bij een sollicitatie voor werkgevers en sollicitanten. De Sollicitatiecode is opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP).

De werkgever moet u tijdens een sollicitatie met respect behandelen. Ook moet de sollicitatieprocedure zorgvuldig verlopen.

In de sollicitatiecode staan bijvoorbeeld spelregels voor:
  • de vacaturetekst;
  • medische keuringen;
  • de sollicitatieprocedure.


De Sollicitatiecode is geen wet. U en de werkgever hebben geen rechten. Op de website van de NVP, www.nvp-plaza.nl, vindt u de volledige sollicitatiecode.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten