maandag 20 mei 2013

Het sollicitatiegesprek

Tips voor je sollicitatiegesprek


Met deze sollicitatietips ga je goed voorbereid je sollicitatiegesprek in.

Tip 1 Kom op tijd
Om te beginnen met een open deur; kom op tijd. Beter iets te vroeg dan te laat. Soms is een gesprek zo strak ingepland dat er precies een uur voor staat. Als je te laat komt gaat dat van je 'eigen' tijd af. Luister in het sollicitatiegesprek goed naar wat er wordt verteld, zodat je de informatie kunt reproduceren bij je eigen antwoorden of vragen.

Tip 2 Toon respect voor je gesprekspartner(s)
Neem voldoende rust in je gesprek. Je mag best gedreven overkomen, maar in een eerste gesprek is het vaak ook aftasten tussen werkzoekende en werkgever. Belangrijk hierbij is dat je jouw gesprekspartner(s) laat uitspreken voor je antwoord geeft. Stiltes zijn niet erg. Je kunt best even nadenken over het antwoord dat je wilt geven. Tijdens het gesprek is het maken van aantekeningen prima.

Tip 3 Praat positief over eerdere werkgevers
In een sollicitatiegesprek wordt vaak gevraagd naar je ervaringen bij een eerdere (bij)baan. Zorg ervoor dat je hier een positief beeld schetst over je eerdere werkgever(s) en collega's. Het kan best zo zijn dat je minder positieve ervaringen hebt opgedaan. Je mag deze best benoemen, maar probeer er dan een positieve draai aan te geven. Bijvoorbeeld: "Ik ben bij mijn vorige (bij)baan weggegaan omdat het werk saai was en onvoldoende aansloot bij mijn ambities. Ik heb er wel goede werkervaring opgebouwd en leuke collega's ontmoet".

Tip 4 Denk in mogelijkheden
Je gesprekspartner kan je vragen waartoe je bereid bent in je nieuwe baan. Het is belangrijk dat je bij deze vragen een positieve, constructieve en flexibele indruk maakt. Geef je grenzen aan in termen van wat je wel wilt doen, in plaats van wat je niet wilt doen.

Tip 5 Stuur een bedankbrief
Wil je na je gesprek de aandacht nogmaals vestigen op jouw sollicitatie? Stuur een bedankbrief na je sollicitatiegesprek en je onderscheidt je op een hele positieve en attente manier van de andere sollicitanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten