vrijdag 10 mei 2013

Tien tips voor een goed CV


1. Houd het eenvoudig
Een CV is niets anders dan een korte schets van je opleiding, werkervaring en je interesses. Gebruik het om je sterke punten te benadrukken zonder in al te veel bijzaken te noemen.  
2. Prestaties voorop
Gebruik actieve werkwoordsvormen, zoals: ik voltooide, vormde, regelde, verwierf, was verantwoordelijk voor, gaf leiding aan. Gebruik aandachtstreepjes om jouw belangrijkste wapenfeiten te onderstrepen. Wijd geen ellenlange zinnen aan eerdere functies.
3. Gebruik een omgekeerde chronologie
Begin met je huidige baan en werk terug in de tijd.
4. Stem je CV af op het bedrijf
Werkgevers krijgen stapels post onder ogen. Dus als je naar bijv. ict banen solliciteert, let er dan op dat je dat aspect in al je vorige banen zo veel mogelijk naar voren brengt.
5. Wees eerlijk
Liegen in je CV is zowel tijdverspilling voor jezelf als voor je mogelijke werkgever. Probeer bijvoorbeeld geen 'gaten' in je CV te dichten.
6. Activiteiten tijdens je opleiding
Als je minder dan twee jaar aan het werk bent, besteed dan ook aandacht aan je prestaties naast je opleiding. Leider van het discussieteam, voorzitter van de voetbalvereniging etc.
7. Maak een duidelijk en overzichtelijk CV
Zorg voor een verzorgd en leesbaar CV. De toekomstige werkgever moet de belangrijke informatie snel kunnen vinden.
8. Spelling
Typefouten en grammaticale slordigheden doen het CV vaak rechtstreeks in de prullenbak belanden.
9. Twee paar ogen
Een frisse kijk van een goede vriend(in) is nuttig om fouten op te sporen of tips te krijgen. Laat je CV nalezen als je denkt dat het af is.
10. Referenties
Als je goede referenties hebt, vermeld die dan zeker in je CV. Benader referenten echter wel eerst voor je hun naam gebruikt. Niets is erger dan naar iemand te verwijzen die van niets weet of die je misschien niet eens mag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten