donderdag 16 mei 2013

Als ik een interessante baan vind, moet ik dan onmiddellijk solliciteren?

image-wachten
Als ik een interessante baan zie, moet ik dan zo snel ik kan mijn cv en motivatiebrief naar dat bedrijf sturen? Of kan ik enkele dagen wachten? Maak ik minder kans als ik een paar dagen later solliciteer? Dit zijn vragen die sollicitanten zich wel eens stellen. Wij proberen je daar in dit artikel een antwoord op te geven.


Kwaliteit van je sollicitatie
Als eerste, en meteen belangrijkste tip, geven wij je mee: let op de kwaliteit van je sollicitatie! Solliciteer nooit overhaast. Het is ontzettend belangrijk om je te verdiepen in het bedrijf, voordat je solliciteert. Uiteraard wil je weten wat de functie precies inhoudt, maar veel mensen vergeten zich te verdiepen in wat het bedrijf zelf precies doet. Als jij je wilt onderscheiden met je sollicitatiebrief, dan zul je moeten vertellen waarom jouw kwaliteiten en andere eigenschappen bij het bedrijf passen. Dit kost tijd. Dus op de vraag ‘Als ik een interessante baan vind, moet ik dan onmiddellijk solliciteren?’en je interpreteert ‘onmiddellijk’ als ‘direct na het lezen van de vacature’, dan is het antwoord altijd nee.

Vermelding afsluiting sollicitatieprocedure
Sommige bedrijven vermelden in hun functieomschrijving wanneer de sollicitatieprocedure wordt afgesloten. Dat is handig. Zorg er dan gewoon voor dat je zeker voor die datum solliciteert. Weet je niet of de functie al lang open staat? Bel het bedrijf dan even en vraag wanneer de sollicitaties worden afgesloten. Zo weet je zeker dat je niet te laat bent. Indien je via een vacaturesite een leuke functie hebt gevonden, kan je meestal zien wanneer de baan online gezet is. Meestal blijft een baan een maand online staan. Als je ziet dat de vacature al drie weken online staat, dan kan je het beste direct solliciteren (met wel de eerste tip van dit artikel toegepast!). Is hij pas online gezet, dan kan hoef je niet meteen dezelfde dag je cv opsturen, dat kan nog wel even wachten.

Vacatures op je smartphone
Heb je op je smartphone een interessante baan gevonden? Dan kan je de vacature meestal wel doorsturen naar je e-mailadres, zodat je later die dag, of enkele dagen later, rustig kan solliciteren. Verstuur zeker niet onmiddellijk een e-mailtje met je smartphone, de kans op schrijffouten is dan veel groter, en je zal je ook niet voldoende kunnen concentreren op je sollicitatie. Via de StepStone Job Apps kan je niet onmiddellijk solliciteren op vacatures, precies omdat we vinden dat solliciteren via je smartphone geen goed idee is.
De conclusie van dit artikel is dus, dat overhaast solliciteren nooit goed kan zijn. Een werkgever hecht veel meer waarde aan een zorgvuldig verzorgde sollicitatie, dan aan een heel snelle. Bekijk goed waarom jij bij het bedrijf past en laat dit duidelijk doorschemeren bij je sollicitatie. Probeer erachter te komen wanneer de sollicitatieprocedure sluit en pas je snelheid van solliciteren hierop aan. Staat dit niet duidelijk aangegeven bij de vacature? Neem dan zelf initiatief en bel het bedrijf op. Meestal wordt dit alleen maar gewaardeerd. Solliciteer tot slot nooit per smartphone. De kans op fouten is dan aanzienlijk groter en je overzicht is klein.

bron:http://www.stepstone.nl/Carriere-Advies/Artikels/onmiddelijk-solliciteren.cfm

1 opmerking:

  1. Op bol.com zie je nu de status van een solliciatie en hoeveel mensen er gereageerd hebben, zoals bijvoorbeeld hier: http://banen.bol.com/vacature/support-medewerker-partnerprogramma/
    Hopelijk gaan meer websites hier gebruik van maken. Dan weet je of je direct moet solliciteren of een paar dagen kan wachten :-)

    BeantwoordenVerwijderen