woensdag 1 mei 2013

Het sollicitatiegesprek



Een sollicitatiegesprek verloopt over het algemeen gestructureerd. Vaak gaat het hierbij om een 'gedragsgericht interview'. De interviewer zoemt met name in op functierelevante competenties. Aan bod komen onderwerpen als motivaties, ambities, loopbaan, sterke en zwakke kanten, en nevenactiviteiten.

Informatie doseren

U kunt het sollicitatiegesprek prima voorbereiden door vooraf uw opleidings- en werkverleden op een rijtje te zetten. Maar kijk ook naar de vacature waarop u solliciteert. Die zal de leidraad vormen van het gesprek. Het helpt als u een aantal STAR voorbeelden voor uzelf voorbereidt. Als u het functieprofiel en de advertentie goed leest, weet u welke u moet voorbereiden. Zie het sollicitatiegesprek als een dialoog. Let op wat de interviewer wil weten. Ga in op de vragen en geef geen antwoord op vragen die niet gesteld worden. Doseer uw informatie en vraag of u iets duidelijk hebt uitgelegd.

Vragen over je motivaties

Laat zien dat u zich goed hebt voorbereid op de functie waarop u solliciteert en de organisatie waar u solliciteert. Zo voorkomt u dat u blijft ‘steken’ in clichés als ‘Ik vind die nieuwe baan een uitdaging.’ Of: ‘Ik ben toe aan een volgende stap.’ U komt positief over als u blijk geeft dieper nagedacht te hebben over uw loopbaanstappen, uw motivatie en ambitie en als u de rode draad kunt aangeven in uw persoonlijke ontwikkeling met de functie waarop u solliciteert als volgende stap. Zorg voor een elevator pitch!

Sterke en zwakke kenmerken

Verder zult u ook iets over uw sterke en zwakke kanten moeten vertellen. Ook deze fase van het sollicitatiegesprek kunt u min of meer voorbereiden. Bij sterk-zwak-vragen geldt: doe je niet mooier voor dan je bent; zelfbewustzijn kenmerkt zich door kennis van sterke en minder sterke kanten. De interviewer wil iets weten over u als persoon. Deze informatie wordt echter altijd gekoppeld aan de vacature, want daar komt u tenslotte voor op sollicitatiegesprek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten