donderdag 30 mei 2013

Veelgestelde vragen over de opbouw van een CV


Hoeveel details vermeld ik over de middelbare school?De middelbare school ligt al een tijdje achter je, dus houd het kort. Het belangrijkste is het behaalde diploma. Eventueel kun je je profielkeuze en/of opvallende schoolresultaten vermelden. Daarnaast hoef je ook je basisschool niet te vermelden op je CV.


Hoe zorg ik ervoor dat ik ‘unieke’ persoonlijke eigenschappen op mijn CV zet?
Zelfstandig, Teamplayer, Doorzettingsvermogen, Creatief en Enthousiast. Eigenschappen die op bijna ieder CV zijn terug te vinden en dus niet bijdragen aan jouw persoonlijke CV. Vraag je vrienden of familie hoe ze jou zouden omschrijven. Zo kom je aan eigenschappen waar je zelf wellicht niet aan gedacht hebt. Geef tevens een korte uitleg bij een eigenschap, dit zorgt voor een betere onderbouwing.



Wel of geen foto op je CV?
Dit is afhankelijk van de functie waar je naar solliciteert. Volg je bijvoorbeeld een commerciële studie waarbij je een stage in de saleswereld zoekt? Dan is representativiteit van groot belang. Een nette foto kan er dan voor zorgen dat jij een streepje voor hebt op andere sollicitanten. Wat is een nette foto? Absoluut geen vakantie- of feestfoto’s, maar zorg ervoor dat je bijvoorbeeld een net pak aan hebt en heel belangrijk: glimlach.



Moet ik referenties opgeven?Op je CV kun je volstaan met de melding dat referenties op aanvraag beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat je er een of twee paraat hebt. Hierbij geldt: hoe interessanter, hoe beter. Zoals bijvoorbeeld de begeleider van een belangrijk project waaraan je hebt deelgenomen.



Wat is de juiste schrijfstijl?Zorg voor goed en helder Nederlands. Vermijd misplaatste nonchalance of deftige formuleringen. Uiteraard zijn schrijffouten uit den boze. Let ook op de begrijpelijkheid: als de inhoud van een opleiding niet direct uit de naam kan worden afgeleid, is het raadzaam om deze te verduidelijken in gangbare termen. Pas op met humor: dit is persoonlijk en zal niet door iedereen begrepen worden.


Hoe lang mag het CV zijn?Wanneer je tijdens je studie voldoende nevenactiviteiten hebt ontplooid, is een A4 niet genoeg. Twee A4'tjes is de richtlijn. Maak het niet langer: dat gaat ten koste van de overzichtelijkheid. Als je al meer dan twee jaar relevante werkervaring hebt opgedaan, kan het raadzaam zijn meer details te vermelden. Maak in dat geval een aparte bijlage met je taken en verantwoordelijkheden.



Digitaal solliciterenEen moderne starter solliciteert digitaal. Toch is het schrijven van een motivatie- of sollicitatiebrief een pré. Deze kun je, samen met je CV, toevoegen in een apart Word-document.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten