donderdag 16 mei 2013

Verdubbeling aantal uitkeringen in horeca


DEN HAAG - 

De horeca, catering en verblijfsrecreatie houden flink last van de economische crisis. Het aantal vacatures in de sector is sinds het begin van de crisis sterk gedaald, het aantal werkloosheidsuitkeringen is verdubbeld en het aantal faillissementen nam sterk toe. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde sectorbeschrijving van het UWV.
    Foto: ANP
    De sector verwacht dit jaar nog geen herstel. Voor de jaren erna is het beeld evenmin rooskleurig. Uitgaven in de horeca zijn een luxeartikel, waarop relatief snel wordt bezuinigd als de koopkracht minder wordt, aldus het rapport.
    Het aantal WW-uitkeringen in de horeca, catering en verblijfsrecreatie verdubbelde sinds het uitbreken van de crisis tot 13.500 in maart dit jaar. Eind 2008 waren dit er nog ruim 6000.

    Veel minder werk in horeca
    Ook het aantal vacatures in de horeca nam sterk af. Waren er in 2007 nog 74.600 vacatures, in 2012 waren dit er 57.000. Voor dit jaar wordt rekening gehouden met een afname van de zakelijke en consumentenbestedingen in de horeca en een verdere daling van het aantal vacatures. Het UWV voorziet pas een licht herstel van de vacaturemarkt in de sector in 2014.
    De drankensector en restaurants hadden tot nu toe het meest te lijden van de crisis. Inmiddels voelen ook hotels en de bungalowparken de gevolgen steeds meer.
    Toch ziet het UWV dat de horeca voor laagopgeleide werkzoekenden en schoolverlaters goede mogelijkheden biedt om aan de slag te komen. Er worden wel geregeld mensen gevraagd. Dit komt onder andere door de vele personeelswisselingen en het seizoenswerk.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten