maandag 13 mei 2013

Sollicitatiebrief: de kunst van subtiel overtuigen



Hoe schrijf je dan een overtuigende, maar niet te opdringerige sollicitatiebrief?



Met twee masters (geschiedenis en criminologie) en twee stages (bij de VN en Amnesty International) achter de rug, lijkt een baan in de mensenrechten niet ver weg te liggen. Maar de concurrentie is moordend. En dat merkt Zorah: op een functie als medewerker Strategische Verkenningen bij Amnesty Nederland solliciteerden 316 mensen. Haar sollicitatie maakte indruk, want ze eindigde op de reservelijst, waarmee ze tot de beste zeventien behoort. Maar dat leidde niet tot de baan. Haar vraag is daarom: wat kan zij aan haar brief verbeteren om wél uitgenodigd te worden voor een gesprek? Coaches Erik den Draak en Marie-Paule Fritschy geven advies.

Wat vinden de pro’s van deze sollicitatiebrief?

Al met al komt Zorah met deze brief nogal eigengereid over, oordeelt Den Draak. ‘Ze kan beter iets bescheidener en realistischer zijn.’ Dat begint al met de omvang van de sollicitatiebrief, die veel te lang is, merkt ook Fritschy op. Den Draak raadt iedere sollicitant aan zich meer in te leven in de ontvanger van de brief, die meer geholpen is met een beknopt cv en een brief die geen eindeloos relaas is. Want ga maar na: in totaal bleek dat er 316 sollicitanten waren. Als die net als Zorah allemaal vijf pagina’s tekst (dat is inclusief haar cv) zouden insturen, zijn dat 1580 pagina’s: twee maal de omvang van de Lonely Planet reisgids voor Thailand. Daarom: maximaal één pagina voor de brief en twee voor het cv.
Dat Zorah duidelijk blijk wil geven van haar kennis van de organisatie Amnesty en alles uit de kast haalt om haar geschiktheid aan te tonen, is goed. Maar Den Draak waarschuwt Zorah voor de manier waarop ze dit doet: ‘Overtuigen is niet hetzelfde als bekeren, en moet in een sollicitatiebrief subtiel gebeuren.’ Dat betekent dat je niet kunt aandringen om de baan te krijgen, de brief moet een zeker streven naar objectiviteit uitstralen, vindt Den Draak. Het moet geen juridisch betoog zijn, waar Zorahs brief naar neigt. Den Draak: ‘De recruiter neemt graag zelf de beslissing wie geschikt is voor de functie en meestal wordt het niet op prijs gesteld als de schrijver die beslissing overneemt.’

Sollicitatiebrief: niet onderschatten, ook niet overschatten

Zowel uit de (te lange) brief als uit haar vraag blijkt dat Zorah zeer hoge verwachtingen heeft van de sollicitatiebrief. Volgens Den Draak is de sollicitatiebrief vooral een aanbiedingsbrief van het cv. ‘Het doel van de sollicitatiebrief is om een goede indruk te maken en daardoor tussen andere geschikte kandidaten op te vallen en uitgenodigd te worden voor een gesprek.’ Slechte brieven zijn een gemakkelijk argument om, bij veel sollicitanten van min of meer gelijke geschiktheid, kandidaten terzijde te leggen. Daarom is een goede sollicitatiebrief natuurlijk óók wel degelijk van belang.

door Astrid van den Brandhof
bron: http://www.intermediair.nl/carriere/cv-en-sollicitatie/cv-en-sollicitatiebrief/sollicitatiebrief-de-kunst-van-subtiel-overtuigen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten