dinsdag 28 mei 2013

Werken aan uw netwerk succes

  
Netwerken, het is zo oud als de weg naar Rome. Het is er niet minder relevant om. Technologie, met name sociale media, die 24/7 beschikbaar is, heeft wel een nieuwe eigentijdse dimensie gegeven aan netwerken. Het is al met al een vaardigheid die iedereen kan gebruiken om waardevolle contacten te leggen en relaties op te bouwen. Zonder de contacten en de relaties zal het een stuk lastiger zijn om succes te behalen.

Een competentie-omschrijving van netwerken
In de tijd dat competentie management nog een zeer actueel HR onderwerp was, circuleerden er vele omschrijvingen. Zo ook deze over netwerken in een gemeentelijk organisatie:
Zoeken, opbouwen en onderhouden van contacten en samenwerking met collega's, klanten en overige potentiële relaties die van belang zijn voor het realiseren van de doelen van de organisatie.
Deze omschrijving is natuurlijk zeer eenvoudig naar een persoonlijk niveau te vertalen door de doelen van de organisatie te vervangen door de persoonlijke doelen.

Interessant is ook de aanduidling van competentieniveaus. Binnen deze organisatie waren dat er vier.
Niveau 1 Onderhoudt contacten
Niveau 2 Ontwikkelt en onderhoudt een relevant netwerk
Niveau 3 Creëert mogelijkheden door te netwerken
Niveau 4  Begrijpt en optimaliseert interactie van de organisatie en haar omgeving, weet invloed uit te oefenen

Op welk niveau functioneert u?
Wanneer u op zoek bent naar een baan biedt dit soort omschrijvingen ook enig houvast. Ze kunnen inzichtelijk maken op welk niveau u zelf functioneert. Moet u het van uw bestaande contacten hebben of bent u ook in staat om nieuwe contacten te leggen? Bent u in staat om voor u zelf en voor anderen in uw netwerk nieuwe mogelijkheden te creëren? Bent u in staat om binnen uw netwerk een initiërende, stimulerende rol te vervullen?

Niveau 3 mogelijkheden creëren
In een overvolle arbeidsmarkt is het belangrijk om op zijn minst op niveau 3 te kunnen opereren. Vind u dat lastig? Is dat voor u nog te hoog gegrepen, zoek dan hulp. Dat kan in uw directe omgeving zijn. We kennen allemaal wel een of meerdere personen die overal binnen komen en die Jan en Alleman kennen. Wellicht zult u zeggen dat u niet zo extravert bent, dat u een meer introverte stijl heeft. Dat neemt niet weg dat u van de extraverte netwerkers kunt leren.

Een goed verhaal als basis
Een van hun belangrijkste kwaliteiten van netwerkers is vaak dat ze overal een verhaal hebben. Ze raken in gesprek en weten de ander te betrekken. Ze verstaan de kunst om contact te leggen. Dat is iets dat u kunt voorbereiden. Iedereen zit vol levenservaringen, opvattingen en ideeën. De uitdaging is om een “basis pakket” met verhalen op te bouwen dat u kunt gebruiken binnen voor u interessante netwerken.
Dat is een kwestie van hard werken en niet te bescheiden zijn. Het betekent onder meer onderwerpen benoemen die interessant kunnen zijn voor uw doelgroepen en deze relateren aan uw eigen situatie in het verleden c.q. in de toekomst.
Het kan bijvoorbeeld betekenen dat u een aantal stellingen, c.q. prikkelende vragen bedenkt. Dat u daarbij een persoonlijk verhaal kunt vertellen gebaseerd op uw levensfilosofie, uw werkervaring, uw hobby, uw ambitie, uw …….
Begin in ieder geval niet op niveau 3 als niveau 1 voor u al een hele stap is om te zetten.
Succes!

      Door Alexander Crepins
bron:
http://online-recruitment.megajobs.nl/nl/weblog/69/werken-aan-uw-netwerk-succes.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten