woensdag 17 april 2013

Salaristips


Uit onderzoek is gebleken dat van alle sollicitanten die niet direct genoegen namen met het aangeboden arbeidsvoorwaardenpakket (bijna de helft van de ondervraagden) liefst 70 procent er een hoger bod uit sleepte. Doe je voordeel met onderstaande tips en neem niet direct genoegen met wat je wordt aangeboden.

Let op! De economische situatie in Nederland verandert snel. De arbeidsmarkt is behoorlijk competitief. Niet alle tips zijn voor iedereen in elke situatie even verstandig. De afweging is aan jou!

  1. Zeg nooit hoeveel je nu verdient, maar zeg wat je wilt verdienen. Overleg ook nooit je huidige salarisstrook. Wanneer daarom gevraagd wordt kun je beter zeggen dat dat niet relevant is.
  2. Soms zal een werkgever zeggen dat het bedrag dat je wilt verdienen niet past in de salarisstructuur die bij dat bedrijf geldt. Vaak is dat niet waar. Of misschien wel waar, maar niet noodzakelijk een belemmering. Door het ophogen van het niveau van de functie (bijvoorbeeld door de toevoeging "senior"), gaan nieuwe mogelijkheden open.
  3. Blijft een werkgever volharden dat het bedrag wat je noemt niet in de voor die functie geldende salarisschaal past? Vraag dan om die salarisschaal en de volgende schaal. Ga met je salariseis op het hoogste bedrag zitten van de volgende schaal.
  4. Wanneer een werkgever je eenmaal een aanbieding doet, zijn de andere kandidaten vaak al afgevallen. Een "nee" op je salariswens kan bluf zijn. Heb je aanwijzingen dat je de enig overgebleven kandidaat bent of met kop en schouders boven de rest uitsteekt? Bluf dan terug en zeg dat je de baan niet meer hoeft, tenzij men je salariswens honoreert. In veel gevallen word je opnieuw benaderd.
  5. Blijft het bij een "nee" van de andere partij? Je kunt altijd opnieuw bellen om te zeggen dat je je salariswens verlaagt. Ga wel tactisch te werk en verpest je naam niet nog voordat je in dienst treedt door àl te hard te onderhandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten