dinsdag 16 april 2013

12 Tips om je sollicitatiegesprek niet te verknoeien


1. Kom geen halfuur op voorhand aan
De rekruteerder kan een zekere druk voelen als je zoveel te vroeg aankomt. Vijf minuutjes op voorhand volstaat ruimschoots.

2. Friemel niet aan je haar
Nervositeit kan bepaalde tics met zich meebrengen. Vermijd in elk geval gepruts aan je haar of aan je gezicht tijdens het sollicitatiegesprek. Dit gedrag komt heel onprofessioneel over.

3. Aanvaard de tests
Als de rekruteerder u na het interview nog voorstelt om een schriftelijke test af te leggen, aanvaard deze dan, zelfs als je niet voorzien had om zoveel tijd uit te trekken voor de sollicitatie. Het zou een heel slechte indruk maken als je zou zeggen dat je geen tijd heb voor de test.

4. Verzorg je adem
De eerste indruk die je maakt is vanzelfsprekend de belangrijkste. Daarom is je voorkomen ook zo belangrijk. En natuurlijk zou het spijtig zijn om dit te verpesten met een slechte adem of met vet haar.

5. Weet wat je wil
Zeg niet aan de rekruteerder dan je nog niet precies weet wat je wil. Je zal een verloren en weinig zelfzekere indruk maken. Maak hem integendeel duidelijk dat je heel goed weet wat je wil: de job waarvoor je solliciteert.

6. Vraag niet wat de werkuren zijn
Als je al van bij het eerste gesprek informeert naar het uurrooster, dan geef je de indruk dat je enkel het verplichte minimum aantal uren wil presteren en dat je voortdurend op je horloge zal zitten kijken. Het is beter om deze vraag op een subtielere manier te stellen door bijvoorbeeld te informeren hoe een doorsnee werkdag eruit ziet.

7. Vermijd een te lange motivatiebrief
Voor de brief die je cv vergezelt volstaan een beperkt aantal korte paragrafen. Het is niet nodig om je hele leven vanaf je kindertijd te vertellen. Houd de details voor tijdens het sollicitatiegesprek.

8. Jouw droomjob is de job waarvoor je solliciteert
Als je bijvoorbeeld solliciteert voor de job van redacteur, zeg dan niet dat het je ultieme droom is om tv-presentator of sportcommentator te worden. Dat komt natuurlijk niet erg overtuigend over.

9. Informeer je over het bedrijf waarvoor je solliciteert
Surf naar hun site, pluis de pers na op eventuele artikels over het bedrijf … Op die manier zal je makkelijker een antwoord kunnen geven als de rekruteerder je vraagt wat je van hun website vindt of waarom je precies voor hen wil werken.

10. Doe niet laagdunkend over de andere kandidaten
Geef geen kritiek op je medekandidaten als je hen gezien hebt of toevallig zou kennen. Zeg bijvoorbeeld niet dat de andere kandidaten er toch iets te licht gekleed uitzien.

11. Toon je geïnteresseerd in de functie waarvoor je solliciteert
Vraag niet of je makkelijk kan doorgroeien in het bedrijf. Deze vraag geeft aan de rekruteerder de indruk dat je enkel voor die job solliciteert om een voet in het bedrijf binnen te krijgen, zonder dat je eigenlijk in die specifieke functie geïnteresseerd bent.

12. Stel vragen aan het eind van het gesprek
Zeg aan het einde van het interview nooit dat je geen enkele vraag hebt. Je hebt er altijd wel een! Stel vragen om te tonen dat je geïnteresseerd bent.

1 opmerking:

  1. Erg handig om dit soort tips op een rijtje te hebben. Belangrijk is wel om geen oppervlakkige vragen te stellen, het kan erg makkelijk zijn om van te voren wat punten op te schrijven waar je antwoord op wil tijdens een sollicitatiegesprek.

    BeantwoordenVerwijderen