dinsdag 16 oktober 2012

Personeel dat zeurt wat doe je?

Door Jessica Numann

De taak van een manager is om personeel aan te sturen en te inspireren: klinkt als een geweldige uitdaging en iets wat veel voldoening geeft. Vaak is dat ook zo, maar helaas is niet iedere werknemer altijd even enthousiast. Zeurend personeel kan flink afbreuk doen aan lol hebben in je werk: bij sommigen is er altijd wel iets niet goed en het ligt altijd aan de organisatie of een andere partij. Hoe pak je dat aan?

    Volgens Miranda Keijser-Van Gils, auteur van het boek 'Het gezeur de baas' is het lastig om dergelijke situaties in de kiem te smoren, omdat dat zeurpieten vaak gewoon gelijk hebben: de systemen werken niet, de beleidsmakers hebben te veel afstand van de werkvloer en klanten zijn nu eenmaal lastig. Maar, meent de schrijfster, je hebt wel een keuze tussen leiden en lijden.
    Het herkennen van gezeur is de eerste stap: verbaal gezanik is het makkelijkst te herkennen aan het gebruik van zowat alle ontkennende woorden uit het woordenboek (niet, nooit, altijd, weer, onmogelijk, irreëel, onterecht, oneerlijk, onbegrepen et cetera). Lastiger detecteerbare vormen worden verpakt door schijnbegrip (,,Ik snap best dat de organisatie wil bezuinigen, maar…’') of vallen onder non-verbaal gezeur. Let op bijvoorbeeld wegdraaiende ogen, gezucht en gesteun.
    In het boek wordt ook verklaard waarom mensen zeuren. Redenen zijn opluchten, status verwerven, verbinden (gedeelde smart is halve smart), ontluchten, zichzelf vrijpleiten of ontkennen. Als we het met hun klaagzang eens zijn, kunnen we de dit bekrachtigen of dit juist voor ons houden, en als we het oneens zijn idem dito.
    In het boek worden theorieën uit onder meer de sociologie aangehaald en in een behapbaar jasje gegoten. Naast bekende en nieuwe inzichten staat het boek vol praktische voorbeeldverhalen die u leren om te gaan met vervelende situaties op de werkvloer.

    bron;telegraaf.nl

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten