dinsdag 30 oktober 2012

5 tips die werkzoekende op weg helpen


Vandaag in nrc.next een artikel over werkloosheid onder vijftigplussers. Slechts 2 procent van de vacatures wordt ingevuld door een 55-plusser.
De generatie moet langer doorwerken, maar vindt bij ontslag heel moeilijk nieuw werk. Met de verkorting van de WW-duur en de mogelijke beperking van de zelfstandigenaftrek, ten nadele van oudere werklozen die voor zichzelf beginnen, zijn het vooral de oudere werkzoekenden die in de hoek zitten waar de klappen vallen.
Liever praten ze er niet over. Zoals de 53-jarige journalist die ruim drieënhalf jaar op zoek is naar werk en zelfs ontslagen werd voor magazijnwerk.
„Het allerlulligste baantje. Veel dieper kun je niet zinken. En dan zeggen ze ook nog dat je er niet geschikt voor bent.”

EIGENWIJZER

Volgens de vooroordelen zijn ze minder flexibel, eigenwijzer en vaker ziek. Ze zijn duurder dan jongeren, ook als ze hun salariseisen naar beneden bijstellen.

FOUTEN

Volgens Geert-Jan Waasdorp van het adviesbureau Intelligence Group maken vijftigers ook fouten, zo schrijft hij in drie artikelen op het internetmagazine Managersonline. Ze zouden vaak te lang wachten met serieus op zoek gaan, niet goed weten hoe de huidige arbeidsmarkt werkt, te vaak onvoorbereid op gesprek komen, niet in zichzelf geïnvesteerd hebben en te veel leunen op loopbaanadviseurs en job coaches.
Er zijn er die wel succesvol zijn. Zoals de 58-jarige Marijke uit Nijmegen die in het artikel zegt:
“Je moet zoeken naar mogelijkheden om op mensen af te stappen. Het kost heel veel energie. Ik vind werkloosheid bijna stressvoller dan werk.”

80.000 WERKLOZEN

Volgens uitkeringsinstantie UWV zijn er dit jaar zes keer meer 55-plussers met een werkloosheidsuitkering dan vorig jaar: 80.000 om 13.000. Van alle langdurig werklozen is 50 procent ouder dan 55, aldus het UWV. De kans dat een werkloze van tussen de 45 en 65 binnen vier maanden een baan vindt, is circa 15 procent. Voor een werkloze van tussen de 25 en 45 is dat met 25 procent een stuk hoger, volgens DNB.

KIESKEURIG

Volgens OESO verdient een oudere mannelijke werknemer in Nederland gemiddeld 160 procent van het loon van zijn collega’s die in de twintig zijn. Ook de hoogte en duur van uitkeringen werken belemmerend, concluderen economen van de OESO en DNB onafhankelijk van elkaar. Hoogleraar economie aan de UvA, Pieter Gautier: „Zo maak je ouderen kieskeurig. Een werknemer moet ze veel bieden voordat ze bereid zijn een baan te accepteren.”

Bron Alex van der Hulst nrc.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten