woensdag 17 oktober 2012

Apple heeft een nieuwe patent toegewezen gekregen


AMSTERDAM - Apple heeft een nieuwe patent toegewezen gekregen voor het ontwerp van de originele iPad. Het patent kan mogelijk van pas komen in de juridische strijd met Samsung.


Hoewel de iPadmaker al beschikt over diverse patenten die toezien op het uiterlijk van de tablet, is het meest recent verworven patent specifieker. Onder meer de thuisknop, volumeknoppen en connector worden in de omschrijving genoemd.Apple diende de aanvraag voor het patent al in op 26 januari 2010, een dag voordat de eerste iPad gepresenteerd werd.
Apple en Samsung zijn de afgelopen jaren met elkaar in een patentoorlog verwikkeld geraakt en de iPad is daar een onderdeel van. Apple eist in diverse landen een verbod op de Galaxy Tab van Samsung omdat deze te veel op de tablet van Apple zou lijken.

Rechtszaken

Om zo'n verbod bij de rechter af te dwingen wordt nu onder meer een patent uit 2005 gebruikt dat veel algemener is dan het nu nieuwe patent.
Samsung stelde in diverse zaken dat het patent uit 2005 niet uniek genoeg is en verwijst daarbij naar een tabletontwerp uit 1994 en een Windowstablet van Compaq.
In onder meer het Verenigd Koninkrijk en Nederland oordeelde een rechter dat de Galaxy Tab niet te veel op de iPad lijkt. In de Verenigde Staten gold een voorlopig verkoopverbod, maar dat is inmiddels opgeheven.
Of Apple het nieuwe patent zal gebruiken in nieuwe rechtszaken is niet bekend.
Door: NU.nl/Colin van Hoek
bron.nu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten