maandag 22 oktober 2012

Mannen verdienen meer maar vrouwen bepalen het meest



maandag 15 oktober 2012 om 12:37, Redactie, 939 views
Bij twee derde van de huishoudens heeft de man het hoogste inkomen, bij een kwart de vrouw. Mannen zijn zekerder van hun baan dan vrouwen, maar hebben niet meer kans op een (nieuwe) baan.
Dat blijkt uit antwoorden op de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week, onder 52.800 respondenten per dag. Het zelfvertrouwen om een nieuwe baan te vinden is gezakt tot het laagste punt sinds begin van de meting in 2007. Het ING Economisch Bureau verwacht dat vanwege de zwakke economie de werkloosheid volgend jaar oploopt tot meer dan 7%.
Vrouwen werken vaker in deeltijd
In de meeste m/v-huishoudens is het een man die het meeste geld in het laatje brengt. Bij twee derde (67%) van de ondervraagden heeft een man het hoogste inkomen, bij een kwart (25%) een vrouw. Gemiddeld genomen zijn mannen ouder dan hun vrouw, waardoor ze ook verder zijn in hun loopbaan. Ook werken mannen minder vaak in deeltijd dan vrouwen.
Vrouwen bepalen wel het meest hoe het geld wordt uitgegeven. Want bijna de helft (46%) van de ondervraagden geeft aan dat thuis een vrouw de grootste invloed heeft op de uitgaven. Bij een derde (32%) is dat een man. Omdat vrouwen vaker in deeltijd werken, kunnen zij ook vaker de huishoudinkopen voor hun rekening nemen.

Mannen hebben meer baanzekerheid
Vier op de tien (40%) ondervraagden denkt dat de mannelijke partner de grootste baanzekerheid heeft. Een kleinere groep – drie op de tien (30%) – denkt dat degene die daarin het sterkst staat, de vrouw is. Vrouwelijke werknemers hebben vaker een tijdelijk contract dan mannelijke.
Maar als het gaat om kansen op een nieuwe baan dan verdwijnt de voorsprong van de mannen. Volgens 30% is het de vrouw die daarop de meeste kans maakt, 29% schat de mannelijke kansen het hoogst in.

Minder vertrouwen nieuwe baan
Het zelfvertrouwen op de arbeidsmarkt is verder afgenomen. Van de ondervraagden denkt 28% snel een nieuwe baan te kunnen vinden als dat nodig is. Dat percentage was sinds wij begin 2007 begonnen met meten niet zo laag.
De groep pessimisten is twee keer zo groot: 56%. Dat is ook een record. De arbeidsmarkt is er voor werknemers de laatste tijd niet beter op geworden volgens de respondenten. Zeven op de tien (69%) signaleert over de laatste drie maanden een verslechtering, 6% zag een verbetering.

Bron. personeelsnet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten