woensdag 17 oktober 2012

Pensioenleeftijd heel Europa omhoog


De economische crisis treft jong en oud. Zo zijn oudere werknemers in Europa gedwongen langer door te werken om de druk op uitkeringen te beperken.
In Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland en natuurlijk ook in Nederland wordt de pensioenleeftijd verhoogd. En dat in een tijd dat de druk op de arbeidsmarkt groot is. Eerder maakten de ouderen in die situatie, met hulp van de overheid, plaats op de arbeidsmarkt voor de jeugd. Nu is dat niet meer mogelijk omdat veel landen hun begroting niet op orde krijgen. Extra geld voor ouderdomsuitkeringen is er dus niet. Het is de vraag of dit niet tot spanningen tussen generaties gaat leiden.

ARBEIDSMARKT

Het gevolg is dat ouderen langer doorwerken terwijl jongeren een plek op diezelfde arbeidsmarkt moeten veroveren. Bloomberg maakt een rondje langs verschillende Europese landen om te zien hoe dat in zijn werk gaat.

OUDERE WERKNEMERS

Tussen 2000 en 2010 steeg het percentage van werknemers ouder dan 55 in alle Europese landen met uitzondering van Roemenië en Portugal, zo blijkt uitcijfers van Eurostat. Het percentage jonge werklozen (onder de 25) in Europa is op dit moment 22,8 procent tegen een algemene werkloosheid van 11,4 procent.

WERKLOOS

In Italië gaan veel oudere werknemers er hard op achteruit, meldt de correspondent van Bloomberg. Niet alleen moeten ze langer doorwerken, ook krijgen ze vaak met kortingen op hun salaris te maken. En toch kunnen ze maar beter vasthouden aan die banen, want oudere werknemers zijn twee keer zo lang werkloos als andere werknemers.
In landen waar het slecht gaat, gaat het slecht bij jong en oud. Andersom is er in Zweden en Duitsland zowel werk voor jongeren als voor ouderen.

bron;nrc.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten