dinsdag 18 september 2012

Werknemers krijgen hulp van bedrijf


AMERSFOORT -  De Nederlandse Vereniging voor Schuldhulpverlening (NVVK) en het instituut voor budgetvoorlichting Nibud hebben dit jaar al een paar keer aan de bel getrokken. Steeds meer werknemers zitten zo diep in de schulden dat het werk er onder lijdt. Ze melden zich ziek, lijden aan stress, of gaan ten einde raad over tot diefstal van hun baas of regelrechte fraude. Gesjoemel met bonnetjes. De werkgever heeft er echter geen zicht op. Op schulden rust op de werkvloer een taboe.

    Voor bedrijven komt er nog een extra last bij: het aantal loonbeslagen groeit gestaag, zo blijkt uit een recent onderzoek van het Nibud onder HRM-functionarissen. Dat kost de werkgever, die er aan mee moet werken, veel tijd en geld. Het Nibud constateert dat bedrijven doorgaans niet weten hoe zij om moeten gaan met werknemers die in de schulden zitten. Ondernemend Nederland heeft er gewoon geen beleid voor.
    De top van de ijsberg zit in de officiële schuldhulpverlening. Dat zijn nu al meer dan 80.000 huishoudens, waarvan de helft met een inkomen boven modaal. HRM-functionarissen krijgen, zonder de schuldenproblematiek te kennen, steeds vaker het verzoek om een bedrijfslening aan de werknemer.
    Bouwgigant VolkerWessels heeft als eerste onderneming de koe bij de horens gevat. Leen van Dijke, het boegbeeld van het concern voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, heeft de personeelsafdelingen van de diverse bedrijven van VolkerWessels gekoppeld aan een in 2010 gestart kerkelijk initiatief: het ’schuldhulpmaatje’.
    Dat Van Dijke op het idee kwam, is niet verwonderlijk. Als medeoprichter van de ChristenUnie en Tweede Kamerlid heeft hij zich in de Kamer steeds sterk gemaakt voor de ’particuliere schuldhulpverlening’. „Er zijn nu minstens 400.000 gezinnen met deze problemen. Bij bedrijven is dat echter een haast onbekend fenomeen. Ik heb ontdekt dat er geen begrip is door grote onwetendheid over het probleem. Maar het heeft een enorme impact voor de betrokken werknemers en hun inzetbaarheid lijdt er onder.”
    Van Dijke heeft een deal gesloten met het project ’schuldhulpmaatje’, hulpverlening via de protestante diaconie die overigens iedereen helpt, ongeacht kerkelijke of maatschappelijke achtergrond. Ook een moslim of een atheïst is welkom. Het project is inmiddels zeer succesvol en geroemd bij gemeentelijke kredietbanken. Een schuldenaar krijgt een ’maatje’, dat helpt bij het oplossen van de financiële problemen en voor de toekomst, als de schulden eenmaal zijn verdwenen, een betere huishoudbudgettering regelt.
    Van Dijke: „Het is lastig voor iemand met schulden om betrouwbare schuldhulpverlening te krijgen van een instelling die er geen commercieel belang bij heeft. Schuldhulpmaatje is zo’n instelling. Ik heb onze HRM-mensen in contact gebracht met deze hulpverleners. Het gaat erom dat het wordt opgelost, dat het probleem dragelijk wordt voor de werknemer, ook in het belang van de onderneming.”
    Of dat betekent dat VolkerWessels in sommige gevallen de schuld voorschiet en afhandelt met de werknemer, kan hij niet zeggen. „Het is wel een weg die werkgevers kunnen volgen om personeel niet over te leveren aan de schuldhulpsanering via de gemeentelijke kredietbanken of rechter.”

    bron; telegraaf.nl

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten