vrijdag 21 september 2012

IQ piek rond dertigste bij Nederlanders


Intelligentie neemt eerst toe en dan weer af
21 september 2012 - Nederlanders behalen de hoogste scores op IQ-testen tussen hun 25ste en 34ste levensjaar. Dat blijkt uit onderzoek van Pearson Assessment and Information onder ruim 1.500 respondenten. Wanneer het aankomt op verbale vaardigheden beleven zij hun piekmoment pas na hun veertigste.



De respondenten ondergingen allen de intelligentietest WAIS-IV-NL, een test ontwikkeld voor mensen tussen de zestien en 84 jaar. De uitkomsten laten een sterk verband zien tussen cognitieve vaardigheden en leeftijd. Mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie 25-34 scoren op de individuele taken over het algemeen het hoogst.
Inzet dertigers
De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat dertigers in bepaalde aspecten van intelligentie hoger scoren dan andere leeftijdsgroepen. "Dat zijn juist de mensen die tijdens een reorganisatie als eerste worden ontslagen omdat dit goedkoper is," zegt Andress Kooij, psycholoog bij Pearson. "Het is dus de vraag of werkgevers optimaal gebruikmaken van dit gegeven."

Ontwikkeling intelligentie

Intelligentie ontwikkelt zich vanaf de geboorte in een stijgende lijn. Kooij: "Het ontwikkelt zich als een parabool, met de leeftijdsgroep 25-30 als piek. Daarna neemt het gestaag af." Eén aspect verbetert echter wel naarmate mensen ouder worden. "Wanneer je kijkt naar de verbale subtests blijkt dat het moment waarop mensen het sterkst in hun woordenschat zijn, verder weg ligt. Mensen krijgen dus een steeds betere woordenschat wanneer ze in een hogere leeftijdscategorie terechtkomen. Dit ligt ook in lijn met het feit dat ouderen meer ervaring hebben."

Bron. managersonline.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten