donderdag 27 september 2012

De telefoonrekening, abonnementen, elektriciteit en kleding alles duurder


AMSTERDAM -  De telefoonrekening, abonnementen, elektriciteit en kleding. Alles wordt duurder vanaf aanstaande maandag. Dan stijgt het hoge btw-tarief van 19 naar 21%. Het lage btw-tarief van 6%, dat voor basisbehoeften geldt, blijft gelijk.

Algemeen wordt aangenomen dat deze maatregel volgend jaar 180 euro per huishouden per jaar gaat kosten. „In 2014 betalen huishoudens in totaal 330 euro meer dan dit jaar”, stelt het ING Economisch Bureau. Hoewel bij de meeste artikelen de prijsstijgingen slechts enkele stuivers bedragen, vrezen consumenten dat de prijzen veel meer worden verhoogd dan met 2%. „Consumenten accepteren de verhoging, maar lijken een hogere verhoging dan 2% te verwachten”, zegt managing partner Onno Oldeman van prijsadviesbureau Simon-Kucher & Partners. „Ik denk dat dit voortkomt uit een dosis wantrouwen die de consument heeft overgehouden aan de prijsverhogingen bij de invoering van de euro. Het zegt iets over de perceptie van consumenten, maar het mag uiteraard geen vrijbrief zijn voor ondernemers.”
Toch is de perceptie van consumenten niet zo raar. Veel winkeliers zullen op veel verkochte producten de prijzen niet aanpassen en op minder goed verkochte de prijs juist wat meer verhogen. „Voor de meeste consumenten zal de btw-stijging echter geen aanleiding zijn om het koopgedrag drastisch aan te passen”, vult Oldeman aan. „Gemiddeld geeft 25 procent van de consumenten aan minder uit te gaan geven en 13 procent gaat meer gebruikmaken van aanbiedingen.”
Over het algemeen is er weinig draagvlak voor de btw-verhoging als oplossing voor het begrotingstekort. Het wordt gezien als een makkelijke manier om de staatsfinanciën op orde te krijgen. „Ik vind het jammer dat de overheid dit nu doet”, zegt Annemarie van Gaal, die adviezen geeft ten aanzien van huishoudboekjes.
„Op zich is het begrijpelijk dat een overheid in tijden van crisis de broekriem moet aanhalen. Dat kun je doen door economisch te hervormen, te bezuinigen en belastingen te verhogen. Wij in Nederland lijken alleen oog te hebben voor de laatste twee zaken, zonder dat we hervormen.
Er zijn meer oplossingen te bedenken om de schatkist op orde te brengen. Je treft nu vooral detaillisten die de btwstijging niet doorberekenen. En een op de vijf winkeliers leeft al op de armoedegrens. Een winkelier heeft ook een gezin en daar was al niet veel rek. Voor iedereen is de btwverhoging erg, maar voor de winkeliers is het het allerergste. Je bent alles kwijt als je je onderneming verliest.”

bron; telegraaf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten