maandag 10 september 2012

Wat is het plan voor de arbeidsmarkt


Eén plan voor arbeidsmarkt

door Jurry Brand
AMSTERDAM -  In het geweld over wel of geen euro’s naar de Grieken dreigt het wel eens onder te sneeuwen, maar bij de verkiezingen staat er ook voor de arbeidsmarkt een hoop op het spel. Werknemers kijken aan tegen een versoepeling van het ontslagrecht, ondernemers moeten misschien wel de eerste zes maanden van de ww-uitkering gaan betalen. Arbeidsmarktexperts van de Universiteit van Tilburg zien hoofdschuddend aan dat er wel aan verschillende knopjes wordt gedraaid, maar dat een allesomvattend verhaal ontbreekt. „We proberen op een lagelonenland te lijken.”
Op één ding hoeven werknemers in elk geval niet te hopen, namelijk dat de aow-leeftijd gelijk blijft. „Weliswaar is er nog discussie over bijvoorbeeld hoe snel de verhoging moet gaan, maar de aow-leeftijd gáát omhoog”, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt in Tilburg.
Hij is op verzoek van De Telegraaf samengekomen met drie collega’s – arbeidseconoom Ronald Dekker, human resources-onderzoeker Charissa Freese en hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid Ruud Muffels – om hun licht te laten schijnen over de komende verkiezingen.
Politieke partijen hebben diverse onderdelen van de arbeidsmarkt op de korrel. De lijst met mogelijke ingrepen is lang, maar in de ogen van de Tilburgse experts is het allemaal niet erg samenhangend. „Ik ben vóór versoepeling van het ontslagrecht. Vooral om jongeren meer kansen te geven”, zegt Muffels. „Maar dan moet je ook de randvoorwaarden goed regelen.”
Zie voor het volledige artikel De Telegraaf-krant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten