dinsdag 18 september 2012

Nederlanders leven in een klaagcultuur


‘Stop de klaagcultuur’

AMSTERDAM - De samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid is te veel gebaseerd op wantrouwen. “Het is tijd voor een nieuwe dynamiek en een einde aan de klaagcultuur”, zegt Ralph van Hessen, een van de initiatiefnemers van het evenement Big Improvement Day.

Big Improvement Day werd vijf jaar geleden door Van Hessens communicatiebureau Winkelman en Van Hessen bedacht om de “BV Nederland op de kaart te zetten, een positief geluid te laten horen en een beweging in Nederland op gang te brengen”.
Het wantrouwen van de overheid ziet Van Hessen nu vooral in de nadruk op regelgeving. “Maar we moeten komen tot een nieuwe dynamiek die meer is gebaseerd op vertrouwen”, zegt hij.
“De overheid weet bijvoorbeeld niet wat de administratieve lasten zijn van een btw-verhoging. Als je zo’n maatregel een week later invoert heb je het bij een bedrijf als Shell al snel over miljoenen euro’s aan kosten.”

Statusupdate 

Big Improvement Day vindt jaarlijks plaats op de derde dinsdag van januari. Dan geeft het evenement volgens de organisatie “een statusupdate” van de BV Nederland op de thema’s Duurzaamheid, Ondernemerschap, Educatie en Leiderschap.
Het doel is dat de verschillende generaties uit de publieke en private sector de handen ineenslaan en van elkaar leren. “En dat kennisdeling en actie gecombineerd worden met
bevlogenheid en lef.”

Richard Branson

Tijdens een eerdere editie maakte sterondernemer Richard Branson grote indruk op Van Hessen, die gedurende het evenement drie leerzame dagen met de excentrieke Brit optrok.
“Branson liet zien wat er komt kijken bij succesvol leiderschap”, zegt Van Hessen. “Hij deed dat door het tonen van interesse in mensen, bescheidenheid, en een houding van ‘niets is onmogelijk’, het is een kwestie van gewoon doen. En hij is een geniale marketeer. Als hij iets doet, weet hij gelijk aandacht te trekken. Hij heeft het vermogen om dingen te zien.”
Inmiddels is Big Improvement Day (BID) uitgegroeid tot een bijna continu evenement, met onder meer de zogeheten BID-expedities.
Bij dat uitwisselingsprogramma gaan bestuurders uit het bedrijfsleven en de overheid op stap met bekende ondernemers als Tex Gunning en John Fentener van Vlissingen. Die laatste krijgt binnenkort bezoek van de bazen van ING, het Kadaster en Conclusion.

Motiveren en inspireren

Ook binnen het bedrijfsleven wordt het BID-concept omarmd, zegt Van Hessen. Bedrijven organiseren zelf ‘BID-dagen’ om het personeel te motiveren en te inspireren.
De positieve insteek van BID inspireert wat Van Hessen betreft ook Mark Rutte en Diederik Samsom bij hun pogingen om een regering te vormen. “Binnen zes weken moeten ze er uit kunnen zijn, het liefst eerder.”
Door: NUzakelijk

1 opmerking:

  1. dat daar ook een reden voor is dat er zoveel geklaagd wordt. neem nou de regel dat de mensen langer moeten doorwerken, elke dag hoor je daar wat over.
    maar wat met de mensen DIE willen werken, maar geen werk hebben.................
    ik zoek me suf naar n baan, en schrijf mn vingers krom of verslijt mn toetsenbord door de vele mails.............maar n antwoord............VERGEET T MAAR.
    mag ik dan klagen???????????

    BeantwoordenVerwijderen