vrijdag 31 augustus 2012

Studeren is investeren in jezelf

Tanja Jadnanansing houdt zich als Tweede Kamerlid voor de PvdA bezig met het hoger onderwijs. Haar partij is tegen de langstudeerboete, maar pleit wel voor een sociaal leenstelsel. Jongeren moeten dus lenen en binnen 15 jaar terugbetalen. FunX reporter Anne-Meike ging de straat op en vroeg wat jongeren daarvan vinden. Daarna voelde Fernando de politica aan de tand in de FunX ochtendshow. 

Tanja snapt dat studenten geld willen krijgen en niet lenen. "Maar studeren is investeren in jezelf."Om de kwaliteit van het onderwijs te doen stijgen, is er volgens de politica geld nodig. "Het is een sociaal leenstelsel, dus we gaan je niet vervelen als je geen goede baan hebt. (...) Als je afgestudeerd bent dan kom ik bij je en vraag ik een deel van het geld terug op daadkracht." Ook kijkt Tanja naar een land als Australie waar een sociaal leenstelsel is ingevoerd, "daar is niet een significant mindere groep gaan studeren. Dat is ongeveer hetzelfde gebleven." 



Tanja Jadnanansing zei vanochtend in Start dat mbo-leerlingen erg belangrijk zijn voor de PvdA. Zo hoort ze twee duidelijke signalen uit die groep: 
1. Dat ze geen stage kunnen vinden of heel moeilijk, terwijl je het wel moet hebben gelopen voor je diploma. Daarom wil het PvdA dat als je geen plek kunt vinden, dat de school je dan helpt aan een stageplaats. Dus dat een school meer inspanning pleegt voor de jongeren. 

2. Minderjarige mbo-leerlingen willen een gratis OV, om naar de school van hun eigen keuze te kunnen gaan. "Jongeren zeggen zelfs dat ze een andere opleiding gaan doen, omdat de reiskosten tegenvallen. Dan krijg je minder gemotiveerde jongeren." 



De SP pleitte jaren geleden al voor een OV-jaarkaart voor minderjarige mbo'ers, maar daarin kregen ze destijds weinig steun. Tanja denkt dat het deze keer wel lukt. "Je ziet dat steeds meer partijen zeggen dat ze dit echt moeten regelen. In een aantal gemeenten zijn ze hier zelfs al op gemeentelijk niveau mee bezig. Omdat zoveel jongeren het aangeven is dit een serieus issue waar we echt iets aan moeten doen. Ik ben er voor en als de SP mee wil, dan hoop ik dat andere partijen ook zeggen dat ze het belangrijk vinden." 

Bron.funx.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten