vrijdag 17 augustus 2012

sollicitatie verhaal week 33


Beste mensen, ik ben man, gehuwd en nu 2 jaar werkloos, ik sta overal ingeschreven als werkzoekend en altijd druk bezig met solliciteren. Helaas heb ik na al deze moeite nog geen baan. Ik denk (en dat mag ik niet hardop zeggen) dat het komt omdat ik 59 ben. Ik heb een technisch MBO-niveau. Als ik in mijn niveau solliciteer krijg ik als antwoord dat ik niet in het profiel van de functie pas. Als ik lager in functie solliciteer, word ik ook weer afgewezen omdat ik dan te hoog niveau heb en teveel geschoold ben. Het re-integratiebureau hielp ook niet. Nu is mijn werkcoach van het UWV op vakantie en dan komt er een ander en zij heeft meteen voor mij een baan. Ik moet ongeschoold koerierswerk gaan doen voor minimumloon.  Ik moet dit aanvaarden, anders stopt het UWV mijn WW-uitkering. Maandag a.s. heb ik hierover mijn sollicitatiegesprek en van deze UWV-vrouw mag ik daar niet gaan mekkeren.  En ja, het UWV vult mijn minimum aan tot WW-inkomen, maar wat er na mijn WW-periode gaat gebeuren is duister en wordt niet over hoe-hoog-het-inkomen-dan-is gesproken. Dit is Nederland ten top anno 2012; zullen er na de a.s. verkiezingen veranderingen komen? 
Is er dan niemand die mij echt kan helpen?
Bij banenmatch zijn mijn gegevens bekend.

24 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Bij wie kan ik solliciteren want ik ben dringend op zoek naar werk en kom er niet zo maar tussen. Dus geef mij die baan maar.

      Verwijderen
    2. Ja zo is Nederland, ze staan voor de buitenlanders altijd klaar en hun eigen mensen laten ze in de steek. Ik zit in het zelfde schuitje en vind het belachelijk.
      Ik ben ook op zoek naar een baan MET SPOED!!!

      Verwijderen
  2. Misschien moet je blij zijn dat je dan weer werk hebt en niet meer/in mindere mate je hand op hoeft te houden. Daarnaast komen je toekomstige sollicitaties ook beter over als je een baan hebt en is alleen al daardoor je kans van slagen groter.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Misschien moet je blij zijn dat je dan weer werk hebt en niet meer/in mindere mate je hand op hoeft te houden" -> zodan... alsof ie een stakker is. Wie ben jij dan, om dat te zeggen tegen iemand die heel z'n leven al gewerkt heeft? SCHAAM JE !

    "Daarnaast komen je toekomstige sollicitaties ook beter over als je een baan hebt en is alleen al daardoor je kans van slagen groter." -> Je werkt zeker bij het UWV of de Soos ? lachen man, dat soort argumenten. Kom eens met een rapport waar dat in staat dat dit statistisch is bewezen, dat als je je laat uitwonen voor een appel en een ei per uur, dat dit positief tegenover een nieuwe werkgever over komt? Toon maar aan. Als je dan niet kan, geen valse 'hoop' geven. Ik denk namelijk het omgekeerde daarvan. Alles aanpakken is een zwaktebod.
    NU jij weer. Op niveau leven, werken en te verdienen ! DAT is het credo ! Je werkt toch, omdat de motivatie 'plezier' in je werk is ? Zoniet, dan doe je iets verkeerd.

    Uitzendbureau's en andere koppensnellers met hun vette c.a.o'tjes of p.a.o'tjes : toko sluiten. Geldverkwisting. Niemand komt daar verder mee.

    "Ik moet ongeschoold koerierswerk" -> Parkeer die bus maar eens tegen iets aan... eens kijken hoe lang je er nog werkt... jah.. die koppeling schoot opeens weg.. sorry baas... Boem... Neus van de bus in de prak.

    Vliegen dat je doet... uit je functie... zo weer terug naar huis... Je hebt het geprobeert.
    Het UWV laat je met rust.

    500.000 werklozen.
    In de jaren 80 ook.
    De geschiedenis herhaalt zich.

    Gegroet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bekend verhaal voor mij: 53 jaar en na 4 jaar werkloosheid (MBO/HBO-niveau) dwingt de sociale dienst mij koerierswerk aan te nemen tegen minimumloon.
      Nadat ik bij het sollicitatiegesprek heb aangegeven dat dit niet mijn keuze is maar dat ik gedwongen wordt door de sociale dienst (mijn letterlijke woorden) krijg ik de volgende dag een telefoontje van mijn 'manager'(een jonge meid van midden dertig) die dreigt met inhouding op de bijstand als ik mij niet positiever opstel.
      Uiteindelijk natuurlijk de baan genomen.
      Uiteraard was het een jaarcontract dat na een jaar niet werd verlengend en dus zit ik na 3 maanden WW terug in de bijstand.
      Ik heb er NIETS aan overgehouden, mijn CV ziet er nog vreemder uit en bovendien was mijn netto verdienste in dat jaar 140 euro per maand meer dan mijn bijstand door minder subsidies en toeslagen.... Nou nou, wat een uitdaging was dat....

      Laten we elkaar niks wijsmaken: boven de 40-45 ben je hier uitgerangeerd en boven de 50 besta je gewoon niet meer, alleen in de bakken van het UWV, de sociale dienst en andere nutteloze instanties die vet aan werklozen verdienen.
      Laten ze voordat ze de pensioenleeftijd verhogen eerst die half miljoen werklozen eens aan een FATSOENLIJKE baan helpen.

      Verwijderen
  4. Het is bij de konjijnen af. Ben je ongeschoold dan mag je thuis blijven zitten. Maar misschien komt de tijd nog wel dat de mensen van het UWV als ongeschooldarbeiders aan de slag kunnen worden gestuurd.
    Verder zou ik een ieder die dit presto willen adviseren 'de politiek'. Aan te spreken. Zij hebben de sleutel in handen om bedrijven te dwingen/motiveren 45+ aan te nemen en discriminatie een halt toe te roepen. Spreek alle politieke vertegenwoordigers aan (gemeentelijk, prov. En landelijk) Confronteer ze met je zorgen. Bel, schrijf, mail ze. Benader ook de politiek voormannen, wethouders, gedeputeerden en kamerleden die doen alsof werklozen het aan zich zelf te wijten hebben (D66, VVD). Het roer moet om maar dat kan alleen mbv politici.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben nu 52 en ben 25 jaar bedrijfsleider geweest bij diverse bedrijven. Na 153 sollicitaties, waarbij 3x op gesprek te zijn geweest, heb ik via een uitzendbureau gesolliciteerd. Ze konden me niets beloven en hadden me geadviseerd om na een poosje te bellen als ik niets hoorde. Vanwege mijn arbeidsverleden zou ik passen in een kleine groep van 6 personen bij een groot distributie bedrijf in electronica. Hun telefoontje bleef uit en ik belde zelf na 3 weken. We kunnen je alleen een baan voor de vakantietijd geven (3 maanden). Ik heb dit geaccepteerd. Het salaris was iets boven het minimum terwijl ik op € 27,35 zat toen ik nog vast werkte.
    Ik ben aan de slag gegaan en na 5 weken kwam mijn chef vragen of ik vanmiddag even tijd had.
    Met enkele leidinggevende vroeg hij me of ik voor de maximale duur van 76 weken via het uizendbureau bij hen wilde komen werken, ik heb dit aanvaard en hoop aan het einde van deze periode een aanstelling bij het bedrijf te krijgen (zal ook eerst wel een contract zijn) waarvoor ik nu via het uitzendbureau werk.

    Ik denk dat het belangrijk is hoe graag je wilt werken en of hierbij het salaris alleen zalig makend is. Voor mij was het duidelijk, liever voor minder werken dan thuiszitten en me vervelen. Wat de toekomst brengt weten we geen van allen, en op dit moment hebben de werkgevers de macht.

    Ook ik heb afweizigingen gehad op sollicitatie waarvan ik dacht: We hebben iemand gevonden die beter in het profiel past!!!!! dat is onmogelijk, maar ja, wat doe je eraan.

    Let er vooral bij de banensites op dat ze de aangeboden banen vaak van elkaars site halen of van een site van een uitzendbureau, je bent dus altijd al een week te laat als je schrijft, inschrijven bij een uitzendbureau met een vaste CV is ook niet de oplossing, vaak word deze niets eens bekeken en komt er een baan waar je interesse in hebt maar die iets afwijkt van jouw bekende CV dan word je niet uitgenodigd.
    Hou daarom de vrijheid je CV aan te passen aan de vacature waarop je wilt reageren. EEN ding is zeker, ga NIET bij de pakken neer zitten en blijf je best doen of aanvaaart werk dat minder is als waarnaar je zoekt, aan de gang zijn heeft ook zijn voordelen. Je denk en leefpatroon is anders als je werk, minder negatief en dat geeft je juist weer meer zin in het verder zoeken naar een gepaste baan.

    Iedereen, van welke leeftijd dan ook, heel veel succes met het vinden van een baan. Bedenk eerst wat je wil bereiken en beslis dan wat je gaat doen. Het leven van een uitkering is ook niet alles en het gaat toch echt steeds verder terug tot dat je op het bijstandsniveau zit, IS DIT WAT JE WIL? Ik kan het me niet voorstellen.

    Succes allemaal

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. eindelijk eens een positief verhaal!!!! Ook ik heb de ervaring dat er veel van je zelf moet uitgaan.
      Op 56 jarige leeftijd kreeg ik ontslag met nog 2 collega's en binnen 1 week kon ik weer ergens aan de slag. jammer genoeg is mijn contract na 1,5 jaar niet verlengd maar ik heb een hele leuke periode gehad waar ik veel heb geleerd en waar mijn loon zelfs hoger was dan mijn vorige baan. laten we elkaar niet in het negatieve trekken maar probeer er iets van te maken. als een betaalde baan niet lukt? dan richt ik mij op vrijwillegerswerken. ik heb wel het idee dat hoe langer je thuis zit hoe minder gemotiveerd je word en dat kan ik heel goed begrijpen.

      Verwijderen
  6. In theorie kan alles,maar in de pratijk is het toch iets anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. solliciteert al bijna drie jaar ,maar noppens ,ruim 1000 sollicitatie ,was laast in rotterdam wou me laten inschrijven in uitzendburo krijg ik te horen dat ze me niet willen inschrijven er is toch geen werk voor mij ,over 4 maanden sta ik letterlijk op straat mijn vrouw werkt 1300 netto kosten zijn 1900 euro omdat mijn vrouw werkt kan ik over 4 maanden geen sociale dienst krijgen dus met vrouw en kind op straat het enigste wat ik wil is werken maar ja 53 te oud en uwv daar krijg je geen hulp van wel hun zakken vullen dat kunnen ze.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Aanpakken die baan en vanuit die werkende positie verder solliciteren zou ik zeggen. Ik heb thuis ook een man zitten met precies hetzelfde verhaal - "pas" 48 en ook hij wordt overal afgewezen omdat hij te oud is (dus niet in het profiel past) of te hoog geschoold is voor minder werk. Zelfs een baan voor minimum loon wordt hem niet aangeboden - wij zouden daar onze handen al voor dichtknijpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ongelofelijke verhalen en reacties! Ik zit in een zelfde situatie... Gescheiden,HBO diploma,barstte vroeger van het werk,maar in de cultuursector is geen droog brood meer te verdienen.Muziekschool is twee weken geleden failliet verklaard,iedereen in de WW. Huur is vorige maand met 85 euro omhooggeschoten,kan alimentatie niet meer betalen,leef van mijn beetje spaargeld en DK van de bank.
    Zit hier in een appartement in België en omdat ik NL ben en in NL werk kan ik geen aanspraak maken op huurtoeslag.Moet hier dus zsm weg!! Vorig jaar zelfs tig keer naar 't UWV geweest, enige dat ze mij konden aanbieden was poetsploeg in continudienst tegen minimumloon... Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd,letterlijk!!
    Loop ook al een jaar bij een psycholoog...en toch proberen positief te blijven... Heel lastig... Pfff!! KUTregering!! Bah!! Geld verkwisten aan onnozele zaken en de bevolking voor de gek houden!Zakkenvullers zijn het! De rijken worden steeds rijker en de armen(die groep wordt alsmaar groter) worden armer! Gaat een keer mis! Goed mis!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. spring in het diepe en begin iets voor jezelf waar je goed in bent , je mag je uitkering die periode dat je het opstart blijven behouden .wie niet waagt die niet wint

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goeie TIP Elly,
      Ik ga kijken wat ik kan gaan doen.
      Heb er al over zitten dubben, maar deze motivatie geeft mij de doorslag :-)
      Y.

      Verwijderen
  11. Mijn man zit al sinds jan. 2010 thuis. Hij is 49 jaar. Hij heeft zijn oog verloren door een verdwaalde vuurpijl. Loopt in de ziektewet maar mag solliciteren. Komt dus ook niet aan de bak. Wees blij dat je het minimum loon krijgt, hij krijgt maar € 140,00 in de week ( incl. vakantie toeslag)en dat alles buiten zijn schuld om.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Elly , je hebt gelijk...Zou graag een muziekuitgeverij beginnen maar heb startkapitaal niet... Das een behoorlijke sprong in het diepe...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ Elly

      Kijk eens op www.rockstart.nl, misschien dat je daar mogelijkheden vindt om kapitaal voor je droom te vinden.

      Verwijderen
  13. Goed zo .... zouden de mensen in Den Haag ook deze site zien en bewonderen? Zijn onze gekozen vertegenwoordigers zich bewust van deze problematiek dat je vanaf 35 jaar te oud bent voor menige vacature? Want als dat zo is zou je misschien iets anders verzinnen dan verlengd werken tot 67 jaar.
    Als ik zo zie dat we vanaf 35 jaar te oud zijn, betekent het ook dat je 32 jaar afhankelijk zou zijn van een uitkering. Als dat verlengde werken een bezuinigingsmaatregel is ... mogen ze nog eens goed rekenen want als we de personeelsdiensten van bedrijven het niet aantrekkelijker gaan maken om 35+ in dienst te gaan nemen, schiet je met de regel tot 67 doorwerken niets op. Opvallend is dat er meer en meer ouderen zijn die houden wat ze hebben en niet stoppen terwijl ze 65 jaar geworden zijn. Zelf zit ik ook al langer thuis dan me lief is, steeds weer vervangend werk doen is ook niet alles. Je wilt uiteindelijk wel altijd op tijd aan je betalingsverplichtingen voldoen en met in- en uitkeringen lukt dat niet. Laten we ons daarin alsjeblieft niets wijsmaken. Men wijst altijd met een beschuldigende vinger alsof mensen die een uitkering hebben fout zijn. Sorry dat we ouder worden gaat vanzelf, dat we op verschillende manieren op tijdelijke basis aan het werk zijn is goed maar dan nog worden uitkeringsgerechtigden met de nek aangekeken. Terwijl de overkant van de tafel echt niet verder dan 70-90 cm van de uitkeringsgerechtigde verwijderd is. Als er zoveel UWV-kantoren gaan sluiten, komen ook daar meer mensen van aan onze kant van de tafel zitten. Worden ze ervaringsdeskundig en weten ze hoe het voelt. Alleen als wij via een subsidiebaan aan het werk komen en na een half jaar werken met behoud van uitkering een jaarcontract krijgen, betekent het wel dat wij maar een kwartaal WW mogen ontvangen over het verdiende loon van dat jaar. Als je niet 4 jaar aan het werk kunt blijven over een periode van 5 jaar dan is dat het lot dat mensen te wachten staat. Het is dweilen met de kraan open totdat er echte maatregelen genomen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. welke politieke partij kunnen we nog vertrouwen???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je je zou verdiepen in hun programma's....de SP

      Verwijderen
  15. Ben er 53, heb sinds dinsdag gelukkig weer werk.
    Ben jaren als leidinggevende werkzaam in de logistiek geweest, MBO/HBO opleiding. Nu een halfjaar contact als produktiemedewerker altijd middagdienst, verdien € 26,00 netto per maand meer als mijn uitkering. (die eindigt in nov. 2014)

    Gewoon werken, het is beter, het is voor mij en mijn gezin ook niet leuk altijd die middagdienst, maar er ontstaat toch weer een beetje regelmaat in ons leven, geen ergernis van afwijzingen, uitzendbureaus, UWV etc.

    Boven de 45 heb je gewoon geen keus, pakken wat je kunt krijgen, en zoals hierboven beschreven, als je nu gaat solliciteren is werk hebben toch wat positiever.

    Ruud

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik ben dan wel 'pas' 27 maar het lijkt inderdaad alsof bedrijven het liefst mensen hebben die net van de opleiding komen en al 10 ervaring hebben. De eisen zijn soms belachelijk hoog en spreken elkaar tegen, vrijwel niemand kan perfect in dat profiel passen. Maar er zijn zoveel werkzoekenden, dat niemand ze terugfluit. Zelfs op 'onmogelijke' vacatures reageren nog tientallen mensen. Het probleem van 'geen banen op passend niveau' vs 'te hoog opgeleid bij lagere vacatures' is niet iets wat alleen bij mensen boven de 40/50 voorkomt. Na een jaar waarin ik honderden sollicitaties heb gestuurd (en 5 keer op gesprek ben uitgenodigd), is dat me inmiddels wel duidelijk. Wat ik wel kan zeggen is dat iets doen beter is dan niets doen. Ik heb een tijdje als vakkenvuller gewerkt bij de AH en toen ik solliciteerde voor de functie waar ik nu zit (tijdelijk, maar uitzicht op vast), werd dat als iets positiefs gezien. Bedrijven zien eraan dat je van aanpakken houdt en dat je je niet 'te goed' ergens voor voelt.
    Ik zou zeggen gewoon doen dus en vanuit daar verder solliciteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik ben 41 jaar oud en sinds twee en half jaar werkloos en daarnaast is mijn ww stopgezet en ik heb geen recht op een bijstandsuitkering.Nu heb ik geen inkomen.Het mooi hiervan is als ik op mijn niveau solliciteer word ik afgewezen op het feit dat mijn profiel niet passend is bij de functie en op een lager niveau solliciteren krijg ik ook alleen maar afwijzing met de mededeling uw niveau voor een functie als magazijn medewerker is te hoog bijvoorbeeld.Ik heb alles geprobeerd maar nog steeds geen resultaat.ik vind dit belachelijk hoe uitzendbureaus en bedrijven met menens omgaan.Heeft iemand een idee Wat ik eraan kan doen.

    BeantwoordenVerwijderen