maandag 27 augustus 2012

Jeugdwerkloosheid ernstige zaak of aangedikt


PvdA en jeugdwerkloosheid: gelul in de ruimte?

vergrootglasDe PvdA komt in actie tegen de jeugdwerkloosheid. Waarom? Nee, dat heeft natuurlijk niets te maken met de verkiezingen, of de claim dat het kabinet Rutte voornamelijk [heeft] toegekeken en niets [heeft] gedaan… Nee, het linkse hart klopt vooral vanwege het leed dat al deze jeugdige werklozen op dit momen ondervinden:
Het zou je maar gebeuren. Klaar met je opleiding en vol goede moed op zoek naar een baan, en dan helemaal niets kunnen vinden. Vanuit je studentenflatterug naar pa en ma omdat je zonder inkomen zit. Barstensvol met ambitiemaar zonder de kans om jezelf waar te maken.
Maar klopt daar eigenlijk wel iets van? De cijfers van het CBS vertellen een ander verhaal…
De jeugdwerkloosheid (werkloosheid onder 15 – 25 jarigen) is aanzienlijk hoger dan de algemene werkloosheid, daarover bestaat geen twijfel:
Jeugdwerkloosheid (rode lijn) versus algemene werkloosheid, januari 2003 – juli 2012. Bron: CBS
Jeugdwerkloosheid (rode lijn) versus algemene werkloosheid, januari 2003 – juli 2012. Bron: CBS
Economisch barre tijden leiden tot een aanzienlijk sterkere stijging van de jeugdwerkloosheid in vergelijking met de stijging van alghele werkloosheid, zoveel is wel duidelijk. Tegelijkertijd is het opvallend om te zien dat waar de algehele werkloosheid op dit moment de piek van begin 2010 al voorbij is gestreefd, dit niet het geval is voor de jeugdwerkloosheid. Waarmee bijzonder genoeg de jeugdwerkloosheid er relatief gezien op dit moment beter voorstaat dan de algehele werkloosheid…
Dat laat onverlet dat de jeugdwerkloosheid op een vrij hoog niveau ligt. Maar hoeveel van deze jeugdige werklozen isklaar met de opleiding, zit barstensvol ambitie maar moet vanuit de studentenflat terug naar pa en ma? Nou, dat valt nogal mee. Want als we naar de jeugwerkloosheid kijken op basis van opleidingsniveau, dan krijgen we dit beeld:
Jeugdwerkloosheid naar opleidingsniveau, Q1 2001 – Q1 2012. Bron: CBS
Jeugdwerkloosheid naar opleidingsniveau (voortschrijdend jaargemiddelde), Q1 2001 – Q1 2012. Bron: CBS
Ahh… de jeugdwerkloosheid zit dus vooral onder jongeren met een lage opleiding. Maar wat is een lage opleiding dan precies? Nou, volgens het CBS dit:
Lager onderwijs omvat het gehele basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo en mbo 1 (assistentenopleiding), en hun voorgangers.
Hmm… we hebben het dus zeer waarschijnlijk voor een niet onaanzienlijk deel over schoolverlaters? Volgens het CBS telde het schooljaar 2009/2010 (de meest recente cijfers…) maar liefst 42.990 voortijdige schoolverlaters, bijna 75% hiervan verliet het MBO voortijdig. Met andere woorden, geen studentenflat, geen opleiding en waarschijnlijk zonder al teveel ambitie. Oftewel een volstrekt ander beeld dan wat de PvdA probeert te schetsen.
Als starter op de arbeidsmarkt werk vinden in economisch moeilijke tijden is vanzelfsprekend een stuk ingewikkelder dan tijdens een economische boom. Maar werk vinden zonder afgeronde opleiding is vanzelfsprekend nog een heel stuk moeilijker. Zeker als het risico bestaat dat de schaarse beschikbare banen waarvoor deze groep is ‘gekwalificeerd’ ook nog eens kunnen worden ingenomen door mensen met een afgeronde opleiding. Simpelweg omdat het moeilijk is om werk te vinden in economisch barre tijden…
De stimuleringsmaatregelen die de PvdA voorstelt om de jeugdwerkloosheid te bestrijden, lijken uit te gaan van een jeugdwerkloosheid als generiek probleem, niet een specifiek probleem dat zich toespitst op jongeren met een lage opleiding en een in het algemeen laag ambitieniveau. Het gebrek aan kennis, vaardigheden en ambitie is een bijzonder toxische combinatie die het naar alle waarschijnlijkheid zeer moeilijk maakt om de werkloosheid onder deze groep enigszins te verlagen. De enige echte factor die enig effect zal hebben is een krappe arbeidsmarkt. En daarvoor hebben we een bloeiende economie nodig. Wat voorlopig nog een verre, verre droom zal blijven. En het helpt daarbij niet om publieke financiele middelen tegen ‘oplossingen’ aan te gooien die uitgaan van een verkeerd uitgangspunt.
Verantwoording De cijfers zijn gebaseerd op de StatLine tabel Beroepsbevolking; geslacht en leeftijd. Deze tabel heeft een verschijningsfrequentie per kwartaal; de laatste update is van 29 mei 2012 (Q1 2012).
  • Laag. Het hoogstbehaalde onderwijsniveau is lager onderwijs. Lager onderwijs omvat het gehele basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo en mbo 1 (assistentenopleiding), en hun voorgangers.
  • Middelbaar. Het hoogstbehaalde onderwijsniveau is middelbaar onderwijs. Middelbaar onderwijs omvat de bovenbouw van havo/vwo, mbo 2 (basisberoepsopleiding), mbo 3 (vakopleiding) en mbo 4 (middenkader- en specialistenopleiding), en hun voorgangers.
  • Hoog. Het hoogstbehaalde onderwijsniveau is hoger onderwijs. Hoger onderwijs omvat hbo- en universitaire opleidingen (of hieraan vergelijkbaar), en hun voorgangers.
Bron. recruimentmatters.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten