dinsdag 19 februari 2013

Sollicitatieverhaal van de dag


Ik kan inmiddels melden dat ik (IT-er, 52 jaar "oud") na ruim een jaar een nieuwe baan gevonden heb !!! Uiteindelijk gaf de combinatie van een degelijke & professionele recruiter + een doortastende en snel acterende organisatie de doorslag. 

Nadat ik een goed intake gesprek had met de betreffende recruiter, volgende al heel snel het eerste gesprek met de werkgever. De klik was er vanaf het 1e gesprek. Een dag later volgde de uitnodiging voor een 2e gesprek. Wederom kundige & professionele gesprekspartners en wederom een klik. Op de dag van het 2e gesprek (een week na het 1e) volgde 's avonds om 18.00 het telefoontje met de mededeling dat ik was aangenomen. Al met al heeft het traject dus iets meer dan een week geduurd; zo kan het dus ook....

Mijn tips/ervaringen:

* Hou een blacklist/whitelist bij van recruiters/W&S bedrijven. Zo voorkom je dat je tijd/moeite verspild
aan "CV schuivers"
* Vraag de aanbieder wat er voor de functie gevraagd wordt; klopt het functieprofiel ? wat is de "vraag achter de vraag" ?
* Vraag de aanbieder of er (voor de aangeboden functie) sprake is van uitbreiding of vervanging
(Is dat laatste het geval: hoe vaak is er al sprake geweest van vervanging en wat waren de redenen ?. Dat geeft nl. een indruk van het betreffende bedrijf...).
Vraag de aanbieder hoeveel kandidaten er al zijn aangeboden. Hoeveel zijn er daadwerkelijk op gesprek geweest ? Wat waren de redenen voor afwijzing ?
* Vraag de aanbieder of deze het bedrijf/de afdeling/de manager van persoonlijke contacten kent ?

Antwoorden op bovenstaande vragen geven je een goede indruk of de aanbieder zijn huiswerk heeft gedaan EN of het bedrijf weet wat het denkt te willen EN een aantrekkelijke werkomgeving kan bieden...

Als het tot een 1e gesprek komt, vergeet dan het volgende niet:

Niet alleen de sollicitant komt zich presenteren & "verkopen" aan het bedrijf. Het bedrijf dient zich ook aan de sollicitant professioneel en geloofwaardig te verkopen. (Te) veel bedrijven vergeten dat nog wel eens... Verder geldt voor een 1e gesprek de standaard dingen (bereid je degelijk voor, kom op tijd, stel vragen en wees gepast assertief !)

Uiteindelijk is een beetje geluk ook onontbeerlijk (tegen de juiste recruiter aanlopen die de juiste contacten heeft). Met gewoon volhouden en tijd (blijven) investeren ben je echter al voor 80% op weg.

Vroeg of laat werpt dat echt zijn vruchten af.

2 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd! Dit is eindelijk weer eens een successtory! Wellicht kunt u namen/verwijzingen geven naar een goede recruiter? Ik woon in de regio Zeeland.

    Lia van der Weele

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo anoniem.

      De naam van het W&S bedrijf is Jenrick in Zaltbommel. Helaas zit er ook een schaduwzijde aan dit "succes" verhaal: ben nl. de proeftijd niet doorgekomen. Hoe dat kwam ? Bij deze de geschiedenis (zet je schrap):

      Het bedrijf waar ik werd aangenomen kwam was een semi-overheids instantie. De personeelsopbouw bestond uit 60% intern personeel en 40% extern personeel (ZZP'ers). De organisatie had het streven om die 40% (op korte termijn) te gaan vervangen door interne medewerkers. Dit vanwege hoge kosten voor externen. De meeste externen zitten echter op een positie waar ze zelf de sollicitanten mogen selecteren (en dus beslissen of deze aangenomen wordt en de proeftijd door komt). Wordt je aangenomen dan komt (na de proeftijd van 2 maanden) de functie van de externe te vervallen (die neem jij dan over). Het resultaat laat zich raden: bijna niemand komt door zijn/haar proeftijd en alles blijft bij het oude.... De ZZP'ers saboteren de zaak puur uit eigen belang, de betreffende manager en/of de directie grijpen niet in en ook HR zwijgt in alle talen... Ik begrijp nu nog beter waarom de overheid zoveel geld kwijt is aan de inhuur van externen, de zorgkosten de pan uitrijzen én waarom dat in de huidige ambtelijk cultuur écht niet gaat veranderen.

      Ontslag tijdens je proeftijd is niet aan voorwaarden gebonden. Een simpel "je voldoet niet", "je past niet in het team": het kan en gebeurt bij dat bedrijf allemaal. Grappig is dat het bedrijf termen als "menselijk, betrouwbaar & professioneel" als slogan gebruikt (het hele gebouw hangt vol met poster en koelkast magneetjes :-).

      Uiteraard e.e.a. teruggekoppeld aan het W&S bedrijf. Zij beaamden al dat er maar weinig mensen worden aangenomen (en nog minder door de proeftijd komen). Bovendien zou het zo maar kunnen dat ik als "bedreiging" werd gezien door de betreffende medewerkers (beide ZZP).

      Waar ik inmiddels ook wel van overtuigd ben: als het een 1e keer niet lukt via een W&S bedrijf, dan volgt er zelden een 2e bemiddeling via dat zelfde W&S bedrijf. Tuurlijk wordt er gezegd: "we gaan verder zoeken voor je en we houden contact". Daar is echter zelden of nooit sprake van. Niet dat het glashard wordt gezegd: men belt niet terug volgens afspraak en laat het contact "doodbloeden"...

      Ik zit inmiddels weer al 2,5 maand thuis met de zoveelste (minder positieve) ervaring rijker en solliciteer me suf. Keep hope alive denk ik dan maar...

      Verwijderen