donderdag 1 november 2012

De werkdruk van huisartsen riskant


UTRECHT - De werkdruk bij huisartsen is riskant hoog. Van de beroepsgroep ziet 70 procent symptomen van langdurige stress bij zichzelf, 80 procent ziet stressverschijnselen bij collega's.

Foto:  Thinkstock
Bijna 15 procent van de huisartsen heeft wel eens een burn-out gehad. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Movir. De resultaten staan donderdag in het tijdschrift Medisch Contact.
Uit het onderzoek blijkt dat administratief werk, avond-, nacht- en weekenddiensten en te weinig tijd per patiënt de belangrijkste oorzaken zijn van stress.
Huisartsen werken gemiddeld 4 dagen per week. Een derde werkt fulltime. Toch maken veel huisartsen werkweken van 48 uur. Zij die fulltime werken, zijn vaak 58 uur per week aan de slag.

Waardering

Hoge werkdruk hoeft niet per se tot ontevredenheid te leiden, concludeert Movir. Huisartsen waarderen hun werk gemiddeld met een 7,6. Ruim 60 procent geeft zelfs een 8 of hoger aan de baan.
Arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir noemt de resultaten van het onderzoek zorgelijk. Voor het onderzoek werden 3000 huisartsen benaderd met een enquêteformulier; 20 procent reageerde.
Door: ANP
bron;nu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten