maandag 3 juni 2013

Tips voor werkzoekende


Werk vinden, en zeker de baan die u graag wilt, is niet eenvoudig in deze tijd. Werkgevers hebben een ruim aanbod van werkzoekenden waaruit zij kunnen kiezen bij een vacature. De verwachting is dat zodra de economie weer aantrekt, de vergrijzing en ontgroening direct merkbaar wordt en het voor werkgevers moeilijk wordt om werknemers aan te trekken en te behouden. Zover is het nu nog niet en het is dus belangrijk om als werkzoekende het beste van de huidige situatie te maken. Onderstaande tips en adviezen kunnen u hierbij helpen.
Sollicitatiebrief met goede motivatie
  1. Pakkende openingszin die de aandacht trekt. Deze zin bevat naar welke functie u solliciteert en de aanleiding.
  1. Motivatie; waarom solliciteert u naar deze functie, wat spreekt u aan in de functie en met betrekking tot de organisatie.
  1. Geschiktheid; Wat maakt dat u bijzonder geschikt bent voor deze functie. Licht dit toe als aanvulling (geen herhaling) op uw CV. Stem het specifiek af op de functie-eisen van deze vacature.
  1. Sluit af met een prikkelende zin waarmee u laat blijken dat u uw sollicitatie graag persoonlijk toelicht.
Dit doet u door uzelf vragen te stellen en te beantwoorden.
  • Wat maakt deze baan zo leuk voor mij? Welke aspecten spreken mij met name aan? Waarom wil ik bij dit bedrijf werken? Welke klik zie ik tussen mij en het bedrijf? 
  • Wie of wat voor persoonlijkheid met welke kwaliteiten, zoekt de werkgever? In hoeverre sluit mijn persoonlijkheid en kwaliteiten hierop aan?  Voldoe ik aan de gestelde functie-eisen (opleiding, werkervaring, persoonlijkheidskenmerken)?
  • Welke kwaliteiten/meerwaarde heb ik dit bedrijf in deze functie te bieden?

Een sollicitatiebrief met een goede motivatie kan het verschil maken. U kunt ervan uitgaan dat u concurrentie heeft van sollicitanten die net zoveel ervaring hebben en/of goed passen in de functie als u. Het gaat erom dat u de werkgever overtuigt door de kracht van uw motivatie. Een sollicitatiebrief mag maximaal 1 A4 bedragen. Het bestaat uit maximaal 5 alinea's met een goede samenhang per alinea.
Een onderbouwde motivatie ( motivatie + geschiktheid) is heel erg belangrijk.

Het uitgangs punt is dat de werkgever/intermediair direct uit de motivatiebrief haalt dat u de persoon bent die zij zoeken voor deze vacature. 

Goed afstemmen op de functie-eisen en functie-omschrijving is daarom essentieel. Haal uit uw werkverleden, ervaring of uw persoonlijkheid datgene naar voren wat van groot belang is voor deze functie. U hoeft niet alles te benoemen maar wel de belangrijkste aspecten.
Bij WinWinWerkt lezen wij bij de sollicitaties eerst de motivatiebrief. Als wij uit de motivatiebrief de indruk krijgen met een goed passende kandidaat te maken hebben, gaan wij de sollicitatie verder beoordelen op basis van het CV.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten