woensdag 5 juni 2013

Curriculum Vitae samenstellen

Door: Bert

laptop_vrouw_blij
De weg is vrij tot succes!
Een Curriculum Vitae (CV) is de sleutel naar een eerste kennismaking. Veelal legt die  kennismaking  de basis van een belangrijke stap in de carrière. Het is daarom bijzonder belangrijk dat de voorbereiding voldoende aandacht geniet en de inhoud van de CV weloverwogen wordt bedacht.
De kans is groot dat een sollicitant die een standaard curriculum vitae samenstelt en deze naar 50 bedrijven verstuurt, kansen misloopt of minder succes heeft dan een kandidaat die gerichter een sollicitatiebrief en CV schrijft. Denk daarom eerst goed na over ambities en pluk gericht enkele vacatures uit het aanbod. Schrijf, in functie van een vacature, de relevante ervaringen en resultaten meer uit. Gebruik heel concrete voorbeelden. Dit geeft een persoonlijke lading aan de brief.
Schrijf dus altijd in functie van de vacature waarvoor u solliciteert. Als u relevante zaken meer uitdiept zal een potentiële werkgever sneller raakvlakken zien en u uitnodigen voor een eerste kennismaking. Goed begonnen is dus half gewonnen…
Belangrijke onderdelen van een CV welke altijd aanwezig moeten zijn:
  • Personalia  [1]
Vermeld voornaam, naam, geboortedatum en -plaats, adres, nationaliteit, burgerlijke staat, telefoon en/of gsm-nummer en e-mailadres. Vermeld verschillende telefoonnummers, specifieer waar u op welk tijdstip te bereiken bent op kantoor of thuis. Zet naast een geboortedatum ook de leeftijd, dit kan tussenhaakjes.
  • Opleiding   [2]
Vermeld alle opleidingen, zowel in het secundair onderwijs als in het hoger onderwijs. Geef aan wanneer en waar de opleiding is geweest.
  • Aanvullende opleidingen en certificaten [3]
Aanvullende opleidingen en certificaten behoren vaak al tot iemands professionele loopbaan. Vermijd het vermelden van irrelevante opleidingen, die leiden alleen maar de aandacht af. Opleidingen en certificaten die een toegevoegde waarde kunnen zijn voor een vacature waarvoor de sollicitatie is, verdienen daarentegen alle aandacht en moeten vermeld worden.
  • Talenkennis [4]
Talen zijn belangrijk maar wees wel eerlijk, want de talenkennis zal getest kunnen worden. Gebruik in uw overzicht gradaties als moedertaaltweetaligzeer goedgoedbasis of matig.
  • Technische kennis [5]
Als je een technisch profiel hebt en het erg van belang is voor de functie, is het een goede zaak om eerst een overzicht van uw technische kennis te geven. Zet de kennis die relevant is voor de vacature bovenaan en in het vet. Zo trekt ze meteen de aandacht. Wees ook hier eerlijk, want technische kennis kan getest worden. Maak ook een onderscheid met termen als zeer goedgoed en basis.
  • Ervaring [6]
Dit is het belangrijkste deel uit uw curriculum vitae. Alhoewel er heel wat theorieën bestaan over de manier waarop de CV moet opgesteld worden, is het meest voor de hand liggende en duidelijke CV nog steeds het chronologische. We raden aan om gebruik te maken van de laatste werkervaring voorop te zetten. De kans is immers groot dat verantwoordelijkheden uit uw laatste werkervaringen dichter aansluiten bij de ervaringen waarnaar uw potentiële werkgever op zoek is.
Vermeld naast de onontbeerlijke inlichtingen, zoals de datum, de duur van het contract en de waargenomen functie, wat u binnen het bedrijf inhoudelijk allemaal gedaan hebt en wat u verwezenlijkt hebt. Bent je Pas afgestudeerd, vermeld dan de  stages en vakantiejobs die in relatie staan tot de eisen uit de advertentie.
Let wel!
Zorg ervoor dat uw cv overzichtelijk blijft. Werk met tussenruimtes en bullets. Zet belangrijke zaken in het vet of onderlijn ze. Vermijd lange doorlopende teksten. Het is vermoeiend om te lezen en trekt niet onmiddellijk de aandacht naar de relevante topics uit uw cv. Zorg er in elk geval voor dat de werkervaringen die het dichtst aansluiten bij de vacature meer aandacht krijgen. Werkervaringen die niet relevant zijn moet u, alhoewel het duidelijk moet zijn wat uw functie was, zo weinig mogelijk uitdiepen. De ervaring die het meest interessant is voor de vacature moet immers de aandacht trekken van de lezer en interesse wekken om u uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek.
  • Andere activiteiten en interesses [7]
Als u denkt dat u activiteiten en interesses in uw voordeel werken, moet u er zeker iets over melden. Activiteiten en interesses geven uw persoonlijkheid voor een stuk weer en kunnen u maken tot een interessant individu dat zich onderscheidt van de anderen.
  • Referenties [8]
U hoeft niet onmiddellijk referenties in uw cv te vermelden. U kan wel aangeven dat u ze op aanvraag kan doorgeven. Het is immers belangrijk dat u de mensen kan berichten dat er referenties zullen genomen worden.

bron:http://www.solliciteerinfo.nl/curriculum-vitae/cv-samenstellen/

1 opmerking:

  1. Handig overzicht, het gebeurt nog erg vaak dat een onvolledig CV wordt opgestuurd. Terwijl baanzoekende juist in deze tijd moeten zorgen dat het CV en de motivatiebrief tip-top in orde zijn.

    BeantwoordenVerwijderen