woensdag 17 februari 2010

Top 10 CV flaters

1. Niet de moeite nemen voor een begeleidende sollicitatiebrief.
Zonder sollicitatiebrief kan je CV direct in de prullenbak terechtkomen. Een sollicitatiebrief is cruciaal omdat hij je de kans biedt om relevante kwalificaties of ervaring voor het voetlicht te brengen, eventuele carrièreonderbrekingen te verklaren of andere informatie te verschaffen waardoor de werkgever je CV graag wil lezen.

2. Ervan uitgaan dat de automatische spellingscontrole afdoende is.
In een onderzoek uit 2007 zeiden 63 procent van de HR-managers tegenJobbingmall.nl dat spelfouten de meest voorkomende fouten in CV’s zijn. Ga nooit af op het doen van een spellingscontrole (ik typte per ongeluk ‘doek’ in plaats van ‘doen’ en het werd niet ontdekt). Controleer en controleer nog een keer en vraag een vriend om voor je te controleren. Aandacht voor details en goede schriftelijke communicatievaardigheden zijn voor veel banen vereist. Als er twee gelijkwaardige kandidaten zijn en één ervan heeft spelfouten in het CV, wie zal dan waarschijnlijk gekozen worden?
3. In herhaling vallen.
In hetzelfde onderzoek van CareerBuilder.co.uk gaf 30 procent van de HR-managers aan dat CV’s die niet toegesneden waren op de functie de meest voorkomende of de meest storende fout was. Stuur niet steeds weer hetzelfde CV en dezelfde brief op. Zorg steeds dat ze relevant zijn voor de baan en de werkgever.
4. Gericht zijn op rollen en niet op prestaties.
Leg uit wat je voor het bedrijf hebt gepresteerd. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk om te beweren dat je verkoopervaring hebt, maar werkgevers zullen meer belangstelling tonen als je zegt dat je verantwoordelijk was voor een stijging van 10 procent van de totale verkoop.
5. Algemeen blijven.
Sommige werkgevers zoeken naar on-line CV’s met behulp van steekwoorden. Wanneer je je CV op internet zet, zorg er dan voor dat werkgevers je snel en eenvoudig kunnen vinden door sleuteluitdrukkingen te gebruiken die overeenkomen met uitdrukkingen in advertenties voor banen die je leuk vindt.
6. Je CV een creatief uiterlijk geven.
Een kandidaat printte ooit zijn CV op ‘Garfield’-papier. Wees niet opzichtig – zorg dat je CV er professioneel uit blijft zien door je te houden aan standaard wit of roomkleurig papier, zwarte tekstkleur en een gemakkelijk leesbaar lettertype als Arial of Times New Roman.
7. Het niet zo nauw nemen met data en titels.
Toekomstige werkgevers zijn bijzonder nauwgezet en elk leugentje om bestwil — inclusief het oprekken van aanstellingsdata om lacunes te verbloemen — kan ontdekt worden. Waarom zou je risico’s nemen? Volgens een Brits onderzoek voor Experian is bijna de helft van alle HR-managers van de grootste Britse bedrijven in staat om een leugenachtig CV te herkennen. Het bleek dat 37 procent van de sollicitanten had gelogen over hun eerdere ervaring, 21 procent over hun kwalificaties en 19 procent over hun salaris.
8. Vertel tegen iedereen waarom je bent opgestapt.
Eerlijkheid is altijd de beste benadering maar het is volkomen acceptabel om niets te zeggen totdat er naar gevraagd wordt. Zet niets negatiefs op je CV — wanneer je opgestapt bent omdat je boventallig was of ontslagen werd, noem dat dan alleen wanneer het gevraagd wordt.
9. Vermeld alle mogelijke persoonlijke informatie.
Wat je in je vrije tijd doet is jouw zaak. Maar het is zinloos om het te noemen tenzij het relevant is voor de baan die je wilt. Hetzelfde geldt voor je lengte, gewicht, religieuze overtuiging, seksuele geaardheid of wat voor andere feiten dan ook die mogelijk tegen je gebruikt kunnen worden.
10. Geen punt kunnen zetten.
Die krantenwijk op je 12e is niet relevant voor je carrière, dus er is geen enkele reden om hem in je CV op te nemen. Je CV hoort niet meer dan twee bladzijden te beslaan – en voor de meeste professionals niet meer dan één bladzijde – dus neem alleen je meest recente en relevante arbeidsverleden op. Het onderzoek van Jobbingmall.nl bracht één kandidaat aan het licht die acht bladzijden nodig had om alle taken te beschrijven die hij in voorgaande banen had uitgevoerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten